Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Legfontosabb szegediek

Négy szegedi van a száz legfontosabb magyar között – a Haszon magazin listája szerint: Bor Zsolt, Janics Natasa, Lékó Péter és Solymosi Frigyes. A legígéretesebb fiatalok között Ujhelyi István neve is szerepel.

Lékó Péter, Solymosi Frigyes, Bor Zsolt, Janics Natasa
A 100 legfontosabb magyar – ezzel a címmel tette közzé az aktuális „magyar uralkodó elit" névsorát a Haszon magazin. A Czakó Borbála üzletasszony, Kupa Mihály közgazdász, Kürti Sándor vállalkozó, és Stipsicz Károly, a Haszon alapítója által kiválasztott legfontosabb száz között politikusok, művészek, tudósok, tévések, zenészek és gazdasági szakemberek vannak. Az elit tagja többek között Gyurcsány Ferenc, Orbán Viktor, Dobrev Klára, Kertész Imre, Fábry Sándor, Vágó István, Zoób Kati, György Péter, Kovács Ákos, Stahl Judit, Presser Gábor, Bogsch Erik, Hankiss Elemér, Bokros Lajos és Kövér László. A lista szegedi tagjai: Bor Zsolt, Janics Natasa, Lékó Péter és Solymosi Frigyes.

Ígéretes magyar fiatal

A Haszon a száz legfontosabb magyar mellé a 25 legfontosabb külföldit és a 25 legígéretesebb magyar fiatalt is megválasztja. Utóbbiak közé Ujhelyi Istvánt is beválogatták. – Lehetőséget kaptam arra, hogy a legfiatalabb államtitkárként a legnagyobb csúcsminisztériumban megtanuljam a közigazgatást – reagált az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára. Hozzátette: a lap listája megtisztelő, de munkájának nem ez, hanem „a minisztériumi munka, illetve a szegedi választók bizalma a fokmérője".

– Meglepetés, hogy engem is kiválasztottak, mivel kutató vagyok, és a laboratóriumban töltöm az egész napomat – fogalmazott a száz közé nem először választott Solymosi Frigyes akadémikus, amikor arra kértük, kommentálja a magazin listáját. Szerinte a bizottság tagjai nem csak tudományos munkája alapján döntöttek, ismertségéhez közéleti tevékenysége és publicisztikái is hozzájárulnak. „Szerény erőmhöz képest próbálom a politikát befolyásolni" – mondta az emeritus professzor, aki többek között a Nemzeti Kör és a Professzorok Batthyány Körének tagja. Tudományos munkájával kapcsolatban közölte: munkatársaival a földgáz, a szén-dioxid és az etanol katalitikus átalakításán dolgoznak, vagyis azon, hogy értékesebb vegyületeket hozzanak létre belőlük.

Janics Natasa örömmel vette, hogy a lista összeállításánál gondoltak rá, de nem tulajdonít túl nagy jelentőséget a címnek.
– Jólesik, de sok a dolgom. Elolvasom, és már megyek is tovább – fogalmazott az olimpiai bajnok, aki a 100 legfontosabb magyar közé önmaga helyett edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint javasolta volna. Szerinte „Kati néninek" nagy része van a sikereiben, ezért ott lenne a helye a listán.

Bor Zsolt lézerfizikust, az MTA lézerfizikai kutatócsoportjának vezetőjét, és Lékó Péter nemzetközi sakknagymestert tegnap nem tudtuk elérni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!