Szeged és környéke

2007.01.18. 15:19

Lejjebb adják a diplomások

Húszéves lány munkát keres, minden megoldás érdekel: árufeltöltés, takarítás, bébiszitterkedés – áll a hirdetésekben. A telefonszámok mögött sok olyan diplomás bújik meg, aki oklevelével nem talál állást. Mivel kénytelenek bármilyen munkát elvállalni, elorozzák az érettségizettek lehetőségeit.

Fekete Klára

A régész vendéglőt nyitott, munkahelyet teremtett magának. Fotó: Segesvári CsabaCziráki Zsolt régész diplomával kocsmát nyitott vendéglátós barátjával, nagyanyai örökségének bedobásával, mert az egész országban nem talált képzettségének megfelelő állást. A Szegedi Tudományegyetemen 2005-ben diplomázott, majd nekiindult „szakirányú" munkát keresni. Nagy reményekkel, hiszen azon az évfolyamon Szegeden mindössze tizenheten végeztek. Fel is vették előbb egy szentendrei ásatásra, majd egy MO-ás autópálya melletti feltárásra – régésztechnikusnak. „Ehhez a munkához nem kell sok ész – mondja a vállalkozó szellemű fiatal ember. – Leginkább lapátolni kell tudni. Egyre gyakrabban gondolkodtam el azon, hogy az egyetem elvégzése után tulajdonképpen ugyanazt csináltam, mint 16 éves koromban, amikor nyaranta ásatásokra jártam egy kis zsebpénzért." Cziráki Zsolt tavaly decemberben nyitotta meg kocsmáját Szegeden: „gyakorlatilag munkahelyet csináltunk magunknak" – foglalja össze a lényeget. Csak érdekességképpen említi meg, hogy OTDK-nyertes, publikációk sorával rendelkező szociológus barátja most Írországban egy gazdaboltban állateledelt árul.

Nem veszi hasznát diplomájának Lőw Hajnalka sem, aki a Szeged Plaza egyik butikjában eladó. A tavaly rajz–művelődésszervező szakon végzett lány általános iskoláknak, művelődési házaknak, rendezvényszervező cégeknek küldte el önéletrajzát, de hiába. Vagy elutasították, vagy egyszerűen vissza se hívták telefonon. Egyszer a plázában sétált, amikor észrevette a feliratot a butik kirakatán: eladókat felveszünk. Már több hónapja dolgozik ott minimálbérért, s azóta nem is igen próbálkozik a végzettségének megfelelő állás keresésével, mert nincs ideje.

Túlképzett recepciósok

A diplomás álláskeresők nagy száma miatt a munkáltatók gond nélkül megtehetik, hogy az érettségihez kötött állások esetében is kikötik a felsőfokú végzettséget. Nem ritka, hogy egy recepciós, vagy titkárnői állásra még ilyen feltételek mellett is 70-80 pályázat érkezik. Ezzel viszont még rosszabb helyzetbe kerülnek azok, akik csak a középiskolát végezték el, ráadásul az ő nyelvtudásuk szerényebb, mint diplomás társaiké.

A rendszeresen hirdető, 22 éves, érettségi bizonyítvánnyal rendelkező Bartók Edinától azt kérdeztem, észrevette-e álláskeresés közben, hogy a diplomások elfoglalják előle a középfokú képzettséggel is betölthető munkahelyeket. Azt válaszolja, kifogásokkal tele a padlás. Ha például keveslik az érettségijét, akkor bemutatja, hogy bolti eladó szakképesítést is szerzett. Erre megkérdezik, van-e minimum kétéves szakmai gyakorlata. Mivel az nincs, elutasítják.

Egy nyomdaipari és grafikai stúdióban, grafikusként dolgozik a kétdiplomás Fazekas Gábor: bölcsészkaron szerzett külön kommunikáció, majd magyar szakos diplomát. Jelenlegi munkájához – amit mellesleg szeret és igyekszik képezni is magát a szakterületen – elegendő lenne az érettségi, és hozzá egy OKJ-s tanfolyam is. Kollégái zömmel „a helyükön vannak", valamilyen nyomdaipari végzettséggel rendelkeznek, a túlképzettek táborát rajta kívül egy földrajz szakos tanár és egy műszaki diplomás kolléga erősíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!