Szeged és környéke

2007.01.26. 15:19

Madárpókokkal hál Gábor

Kovács Gábort több mint húsz éve hálózták be kedvencei. Manapság a hálószobájában, huszonöt kisebb-nagyobb terráriumban tartja őket. Naponta legalább egy órát szán rájuk. A 33 éves fiatalember nem szenved arachnofóbiában, sőt pókokkal veszi körbe magát.

Horváth Levente

Kovács Gábor egyik kedvencével. Fotó: Segesvári CsabaSokakban megmagyarázhatatlan félelem él a pókokkal szemben. Még egy egyszerű kaszáspók közelsége is rettegést vált ki belőlük, nemhogy egy termetes madárpók látványa. Kovács Gábor nem tartozik közéjük. A 33 esztendős fiatalember több mint húsz különböző pókfajjal osztja meg hálószobáját.

Gábor tízéves korában szeretett bele a nyolclábúakba. Először a törpepókok családjával kezdett el foglalkozni. A nyolcvanas évek végétől, amikor már a madárpókokhoz is hozzá lehetett jutni Magyarországon, ilyenből is beszerzett néhányat. – A hazai pókfajokat legalább annyira kedvelem, mint a madárpókokat. Álkaszás-, keresztes- és eretnekpókokat a mai napig tartok. Az elsősorban mediterrán környezetben elterjedt két faj – a márványos álkaszáspók és az olasz darócpók – magyarországi területről való kimutatása is a nevemhez fűződik – mondta el az amatőr arachnológus, akinek már több publikációja is megjelent a témában.

Gábor jelenleg több mint húsz különböző fajhoz tartozó madárpókot tart, és mellettük harminc egyazon fajhoz tartozó hazai egyedet is nevel. A környezetkutató végzettséggel rendelkező férfi naponta legalább egy órát szán a nyolclábúira. Elmondása szerint a szakszerű gondozás mellett a terrárium megfelelő kialakítása is elengedhetetlen része a póktartásnak.

Nem halálos a marásuk

A madárpókokkal kapcsolatban sok téveszme van köztudatban. A legfontosabb, hogy nem ismeretes olyan madárpókfaj, amelynek méreganyaga az ember számára közvetlen életveszélyt jelentene. Halálos marású madárpók nem létezik. A csípés helyi tüneteket: duzzanatot, vörösödést és enyhe fájdalmat okoz, amely két nap alatt elmúlik. Néhány esetben a marás vissza-visszatérő izomgörcsöt is okozhat. A méreganyag egyéni érzékenység, allergia esetén súlyosabb tünetekkel is járhat.

– Az esőerdőkből származó madárpókok magasabb páratartalmú környezetet igényelnek, mint a száraz monszunerdőkben élő társaik. Az élő növény beültetése is fontos a terráriumba, hiszen a levelek permetezésével lehet megfelelő klímát kialakítani – árult el praktikákat a fiatalember. – A talajréteg vastagságának megválasztására is figyelni kell, mert az üreget vájó pókoknak mások az igényei, mint a fákon élőknek – tette még hozzá.

Gábor véleménye szerint a madárpókok egyik leglátványosabb, de egyben legkockázatosabb tevékenysége a vedlés. A fiatal egyedek évente akár négyszer-ötször is vedlenek, ami minden esetben jelentős súlynövekedést jelent. A pókmániás férfi egyik legjelentősebb eredményének azt tartja, hogy egy mexikói vörös hátú nőstény madárpókot egymást követő négy éven keresztül sikerült peterakásra bírnia. Gábor hálószobájában huszonöt kisebb-nagyobb terrárium rejti a nyolclábúakat. Gábor kedvence egy arizonai szőke madárpók, amely békés, hosszú életű és könnyen tartható egyed. A fiatalembernél kolumbiai óriás madárpók is él. Ezek fiatal egyedei egyenként tizenöt-húszezer forintot is megérnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!