Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Megdőlt a ferences rendház kerítése

Egy évtizede rekedt meg a szegedi ferences templom és kolostor felújítása. Most megdőlt a kerítés, alá kellett támasztani.

Dombai Tünde

Orosz Lóránt rendházfőnök: Csak megtámasztva biztonságos a kerítés. Fotó: Frank YvetteÉletveszélyesen megdőlt Szegeden az alsóvárosi ferences rendház kerítésfala. Biztonsági okokból deszkákkal megtámasztották, mert igaz, hogy csak ötven éve épült, de a fal alul végig kifagyott. Hiányzik a kötőanyag a kövek közül, az építmény udvar felőli része évekkel ezelőtt már leomlott.

– Szeged legrégebbi templomának és a mellette álló több mint félezer éves kolostornak a felújítása egy évtizede maradt félbe – magyarázta Orosz Lóránt rendházfőnök. – Azóta csak toldozunk-foldozunk szükség szerint. Maradt tehát a látványos különbség: renoválták a fehér templomfalat, megújultak belül a termek, de omladozik a rendház külső homlokzata a körforgalom felől. Ennek a helyreállítása és a kerítés javítása mintegy 35 millió forintba kerülne.

Az összegre, és a további felújításokra a ferencesek a várossal együtt pályáznának. A rendház a polgármesteri hivatallal már egyeztetett, megvan az egyetértés.

A rendházfőnök elmondta, a következő lépés az egyedülálló középkori templomhajó belső renoválása. A templom főhajójában potyog a boltíves mennyezet vakolata. A felújítás után a kolostor kincseit bemutató kiállítótermeket rendeznének be.

Ezzel nem csak a teret ékesítő Mária-szoborcsoport lenne az alsóvárosi Mátyás tér látványossága, hanem a templomot és a kolostort is bekapcsolnák a város turisztikai vérkeringésébe, látogathatóvá tennék az ország Pannonhalma után második legnagyobb működő kolostoregyüttesét. A teljes átépítéshez több száz millió forint pályázati pénz kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!