Szeged és környéke

2007.01.24. 15:19

Megküzdöttek a jogosítványért

Szerencsésnek vallhatják magukat azok, akiknek elsőre sikerül a járművezetési vizsgájuk. Nemcsak pénzt, de rengeteg felesleges idegeskedést is megspórolhatnak. Akad azonban olyan tanulóvezető is, aki negyedszerre, ötödszörre sem szerzi meg a jogsiját.

Horváth Levente

Mönich Zsanett többször is azt érezte, hogy mondvacsinált ürüggyel buktatták meg. Fotó: Karnok CsabaÉvről évre egyre többen és többen szeretnének megtanulni autót vezetni. A jogosítvány megszerzése olykor nem várt bonyodalmakkal és költségekkel jár: sokan csak negyedszerre, ötödszörre képesek levizsgázni, így akár kétszer annyit is fizethetnek a jogsijukért, mint azok, akik elsőre veszik az akadályt. A nagyobb városok, így Szeged kaotikus forgalma is olyan sofőröket követel meg, akik biztonságosan, másokra is odafigyelve vezetnek. A morózusnak vélt vizsgabiztosok vasszigora így talán már érthetőbb: jól felkészült autósokat szeretnének a forgalomba engedni. A többször vizsgázóknak mindez nem vigasz: négy-öt alkalomra és vastagabb pénztárcára is szükségük van, hogy végre valahára jogosítványhoz jussanak.

Laura 2004 decemberében iratkozott be egy autósiskolába. A KRESZ és az egészségügyi vizsga elsőre, a rutin másodszorra sikerült neki. Jogsija ennek ellenére azóta sincs. Ötször próbálkozott a forgalomban vezetéssel – mindannyiszor sikertelenül. – Az első vizsgámon egyszerűen nem volt szerencsém: egy másik autós hibája miatt a záróvonalon voltam kénytelen besorolni. Azóta üldöz a balszerencse. A vizsgadrukk miatt állandóan leblokkolok. Most is összeugrik a gyomrom, ha erre gondolok – mesélte a 28 éves hölgy, aki eddig több mint kétszázezer forintot költött nem létező jogsijára.

A vizsgadrukkot kell legyőzni

A gépjármű-vezetői vizsga hasonló élethelyzetet teremt, mint az iskolai: a sikerességhez a vizsgadrukkot is le kell győzni. – Az általános vélekedéssel ellentétben nemcsak a lányok szoktak leblokkolni. Volt rá példa, hogy egy kétméteres kőműves, aki kitűnően vezetett a gyakorlati órákon, élesben borzasztóan ideges volt, nem is sikerült elsőre a vizsgája. Fontos a feszültség feloldása – mondta el Pataki Bálint, az egyik szegedi autósiskola ügyvezetője. Normál esetben egy B kategóriás jogosítvány 95-100 ezer forintba kerül minimális, 31 órás gyakorlati képzéssel. Aki többször is próbálkozik, akár két-háromszázezer forintot is költhet a jogsijára.

Az egyik szegedi kereskedelmi rádió műsorvezetője, Bene Szabolcs hatodik nekifutásra kapta kézhez a jogosítványát. – Az egyik vizsgán nem ütemesen váltottam sávot, a másikon nem adtam meg az elsőbbséget – és sorolhatnám. Az ötödik próbálkozás után alkalmassági vizsgálatra küldtek a fővárosba, hogy megnézzék, nem vagyok-e debil. Mit mondjak, érdekes feladatokat kellett megoldanom – mesélte nevetve a rádiós. A Boki becenévre hallgató fiatalembernek például nyolc képből négy szimpatikus és négy kevésbé szimpatikus ábrát kellett kiválasztania. Ezt követően autókáztak két háztömbnyit a VIII. kerületben, majd ismét elétették a képeket. Boki értetlenül állt a feladat előtt: „Csókolom, azért, mert vezettem, más lesz a véleményem?" A választ nem tudjuk, de azt igen, hogy alkalmasnak találták és a következő alkalomkor a vizsgája is sikerült. – Másfél éve van jogsim, mindennap vezetek, de – lekopogom – azóta még nem kerültem kényes szituációba.

Mönich Zsanett 17 évesen iratkozott be egy autósiskolába és hatodszorra ment át a forgalmi vizsgán. – Többször is azt éreztem, hogy mondvacsinált ürüggyel buktattak meg. Volt, hogy relatív gyorshajtás, máskor a kanyarodási sebesség helytelen megválasztása volt az indok – emlékezett vissza a sikertelen próbálkozásokra a lány, aki a szegedi Gábor Dénesben szállítmányozást tanul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!