Szeged és környéke

2007.01.29. 15:19

Mennyibe kerül a gyerek menüje?

Az iskolai menzákkal a legtöbbször nincsenek megelégedve a diákok, hiszen itt azt kell megenniük, amit eléjük raknak. A belvárosi éttermek sokféle menüt kínálnak, melyek közül a gyerekek kedvükre válogathatnak – sokkal drágábban.

A belvárosi éttermi menzákon széles a választék, de drágább az étel. Fotó: Segesvári CsabaA gyerekek fejlődésében nagyon fontos, hogy mit esznek, de a minőség mellet az ár sem elhanyagolható. Az alsó tagozatos általános iskolásoknak adott a lehetőség: az iskola ebédlőjében ehetnek. A felsősöknek legtöbbször el kell menniük étterembe, vagy másik menzára.
– Elsőtől negyedik osztályos korukig esznek a gyerekek az iskola menzáján. Tizenegy óra után kezdődik az étkeztetés, húszperces turnusokban váltják egymást az osztályok. Sajnos nem elég nagy az ebédlő kapacitása ahhoz, hogy a felsősök is itt egyenek. Ők a Gödör étterembe járnak át ebédelni, de itt fizetik be – mondja Nagy Istvánné az SZTE Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar Gyakorló Általános és Művészeti Iskola konyhájának vezetője. Elmondása szerint nehéz olyan ebéddel készülni, ami minden gyereknek ugyanúgy ízlik, de a menü összeállításában mindig a változatosságra törekszik. Az ebéd mellé így mindig jut gyümölcs, csoki vagy más finomság.

Az iskolai menzán azt kell enni, amit adnak– Nagyon szeretek az iskolai menzán enni, nem vagyok olyan válogatós, mint a többiek – meséli Kovács Dominika, negyedik osztályos kislány. – Vannak olyan ételek is, amelyek jobban ízlenek, mint otthon, ilyen például a rakott kelkáposzta.

Kevés olyan gyerek van, mint Dominika, a legtöbben nem szeretnek az iskolai menzán enni. Török Daniella a Zrínyi Ilona Általános Iskola nyolcadikosa három éve mellőzi a suli-menza kosztot. – Nagyon utáltam az iskolai menzán enni, rossz volt az étel, keveset adtak, és mindig ugyanazt. Az osztálytársaim közül sokan panaszkodtak arra, hogy ebédelés után egy órával már éhesek. Mióta felsős vagyok, iskola után megyek valamelyik menzára a belvárosban. A kedvencem a Rizi-bizi, mert finom az étel. Menüt vehetek, vagy magam állíthatom össze az ebédemet a különböző fogások közül.

Sok felsős jár ebédelni a város különböző éttermeibe . Bár drágábbak a menük, mint az iskolákban, nagyobb a választék és néhány helyen, mint például a SZOTE ételbárban, kedvezményes gyűjtőjegyet is vásárolhatnak. Sok szülő gondolja úgy, inkább több pénzt ad gyermekének az ebédre, minthogy az iskolában csak turkálja a tányérjára rakott ételt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!