Szeged és környéke

2007.01.18. 15:19

Múzeumboom Szegeden

Egy hazai közvélemény-kutatás siralmas képet fest a magyarok eltunyulásáról: ritkán és kevesen járunk színházba, koncertre – és persze múzeumba. Az intézmények adatai viszont ellenkezőleg: a képzőművészeti tárlatok soha nem látott népszerűségét mutatják. A fővárosi kiállítóhelyek rekordjait vetettük össze a szegedi Móra-múzeum csúcsteljesítményeivel.

Dombai Tünde

A Munkácsy-kiállítás napi és havi nézőcsúcsot döntött. Fotó: Segesvári CsabaEgymásnak ellentmondó számadatok jelentek meg a sajtóban a hazai múzeumok népszerűségéről. Egy internetes honlap a GfK Hungária és a Szonda Ipsos tavaly őszi felmérése alapján arról számolt be, hogy a magyarok otthonülők. Szabad idejükben inkább filmet néznek, zenét hallgatnak, vagy éppen újságot olvasnak. Háttérbe szorultak az olyan, régen klasszikusnak számító időtöltések, mint a múzeumba és a színházba járás. Az adatokból kiderült, hogy a többség – 54,3 százalék – soha nem vált jegyet semmilyen kiállításra vagy színdarabra.

A közvélemény-kutatás általános megállapításainak éppen a múzeumok tavalyi fényes látogatórekordjai mondanak ellent. Amint az várható volt, tavaly is a fővárosi tárlatok taroltak. A csúcstartó intézmények: a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. Érdekes viszont, hogy ha nem a kiállítóhelyeket, hanem a kiállításokat hasonlítjuk egymáshoz, világosan látszik: a vidéki múzeumok is derekasan állták a versenyt. A pálmát a Munkácsy-tárlat vitte el, amelyet két év alatt összesen félmillióan láttak a vidéki városokban.

Szeged rekord rendezvénye ugyancsak a Munkácsy Mihály képeit bemutató kiállítás volt tavaly – mondta Medgyesi Konstantin, a szegedi Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense. A turnézó tárlat Kaposvárt, Békéscsabát és Miskolcot is kenterbe verve Szegeden döntött napi és havi látogatócsúcsokat.

Szegedi kedvencek

A Móra-múzeum népszerűségi listáján az első hely a tavalyi Munkácsy-tárlaté 42 ezer látogatóval, az ezüstérmes a 2005-ös Chagall-kiállítás, amelyre 28 ezren voltak kíváncsiak a várban. A dobogó harmadik fokára a Fekete Ház lépett Salvador Dalí alkotásaival, amelyek az ősszel csaknem 23 ezer érdeklődőt vonzottak. Ez a Somogyi utcai kiállítóhely történetének is nagy eseménye, mert korábban soha egyetlen évben összesen nem fordultak meg ennyien a Fekete Házban.







A múzeumszervezőre emlékeznek

Reizner Jánosra, Szeged 160 évvel ezelőtt született történetírójára, a Somogyi-könyvtár első igazgatójára, a városi múzeum megszervezőjére emlékezik ma délután 2 órakor a múzeum előtti szobránál a Móra-múzeum, a Somogyi-könyvtár, a megyei és a városi közgyűlés, a Dugonics Társaság és az éremgyűjtők egyesületének megyei szervezete. Reizner János Szegeden született, Pesten és Pozsonyban tanult jogot. Visszatérve ügyvédként dolgozott, majd városi aljegyző, később főjegyző lett. 1882-től igazgatta a Somogyi-könyvtárat, megalapította a szegedi történelmi és régészeti múzeumot. Régészi munkája mellett feltárta és dokumentálta Dél-Magyarország és Szeged történetét. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!