Szeged és környéke

2007.01.10. 15:19

Napfürdő, fagylalt és miniszoknya

Átmeneti kabátokra cserélték le az emberek téli ruhadarabjaikat, többen fagylaltért álltak sorban a cukrászdákban, fiatalokkal népesült be a Stefánia és az újszegedi liget.

Kiss Gábor Gergely

– Na csá! De fel vagy öltözve, talán fázol? – köszöntötte nyakig beöltözött barátnőjét egy pulcsis, napszemüveges lány tegnap délután a Kárász utca elején. – Nem gondoltam volna, hogy ilyen meleg lesz – hangzott a felelet, majd a barátnők a Dugonics tér felé vették az irányt.

A belvárosban – az előző napokhoz hasonlóan – 14-15 fokot, egyes helyeken ennél is többet mutattak a hőmérők. A Kígyó patikánál, igaz, tűző napon, pontosan 24 fokon állt meg a hőmérő higanyszála. A több napja tartó tavaszias időjárás miatt a télikabátok nagy része – a sétálóutca járókelőit szemügyre véve – a szekrényekbe került vissza.

Forralt bor helyett fagylaltért álltak sorban az emberek – az egyik fagyizóban megtudtuk, annyi gömb fogyott a napokban, mint amennyit március-április tájékán szoktak eladni –, a fiatal nők közül sokan szoknyában korzóztak a flaszteren. A legbátrabbak a minitől sem riadtak vissza.

Hunyor, japán birs, májvirág

Az enyhe idő természetesen a Füvészkert virágaira is hatással van. A rendszerint márciusban bimbózó japán birs, májvirág, hunyor, valamint az összes kora tavaszi sziklakerti növény – ha az időjárás ilyen tavaszias marad – már két hét múlva virágozhat.

– Hogy a kellemes tavaszi idő miatt jó-e a hangulatunk? Természetesen ez is közrejátszik, no meg az, hogy a vizsgáink szinte kivétel nélkül ötösre sikerültek – mondta mosolyogva Balla Ágnes és Kotroczó Melitta. A lányok tegnap is vizsgáztak, utána döntöttek úgy, hogy a sétálóutcán egy kis napfürdőzéssel vezetik le a számonkérés izgalmait. A Stefánia padjai és a Tisza-part lépcsői is diákokkal népesültek be. Senki nem sietett haza, a fiatalok boldogan beszélgettek egymással a téli napsütésben. – Úgy emlékszem, tavaly ilyentájt mindenki rohant hazafelé a hideg miatt, de ilyen jó időben minek sietni? A baj csak az, hogy ilyenkor nehezebben telnek a tanórák. Ebben a melegben legszívesebben az egész napot a szabadban töltenénk – árulta el Varga Eszter, aki gimnazista barátnőivel a Stefánia egyik padján üldögélt.

Az újszegedi ligetben futókkal, a Játékok kertjében rövid ujjúban hintázó fiatalokkal és az akadálypályákat tesztelő biciklisekkel találkoztunk. – Dehogy ülök buszra ilyen szép időben, amikor tekerhetek is helyette! Komolyan mondom, még egy kicsit le is izzadtam. Azért remélem, nem fázok meg – beszélt Újfalusi Róbert kerékpárja nyergéből. A tavaszias időjárás miatt szürkeségnek, év eleji depressziónak nyomát sem találtuk a városban: a legtöbb ember arcára mosolyt csalt a kellemes januári napsütés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!