Szeged és környéke

2007.01.15. 15:19

Német szemét – Balástyán is

Illegálisan lerakott német hulladékbálákra bukkant a környezetvédelmi hatóság. A rendőrség nyomoz, a hatóság azt is vizsgálja, hogyan működhet még egy tavaly bezárt szeméttelep.

Dombai Tünde

A bálákat háztartási hulladékkal és iszappal takarták be. Fotó: Segesvári CsabaGuberálók fedezték fel a balástyai kommunális hulladéklerakó-telepen a gyanús bálákat. Karácsony előtt, amikor a település határában működő több mint háromhektáros szeméttelepet bejárták, még csak tíz összekötött bálát láttak. Szombaton azonban meglepődtek, mert jóval több, úgy húsz összepréselt szemétkockát fedeztek fel. Azért kezdtek gyanakodni, mert a flakonokat, zacskókat, rongydarabokat tömörítő halmok feltűnően rendezettek voltak. A háztartási hulladék közül ráadásul a sajtóban már bemutatott krotáliák, vagyis állatazonosító lapocskák és németnyelvű újságok lógtak ki. Értesítették lapunkat és az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséget.

A helyszínre érve a hatóság emberei négyszáz négyzetméteren 12 bálát találtak egészben, nyolcat-kilencet pedig szétbontva. Egy részére kommunális hulladékot, iszapot hordtak. Szilágyi Tamás, a felügyelőség hulladékgazdálkodási osztályvezetője elmondta: hulladékgazdálkodás megsértése bűntett ügyében feljelentést tettek a rendőrségen. Az illegálisan lerakott szemét nem veszélyes hulladék, nem ártalmas a környezetre.

A nyomozást a Bács-Kiskun megyei főkapitányság vette át, és az országos botránnyá dagadt német importszemét ügyével együtt kezeli. Szilágyi Tamástól azt is megtudtuk, hogy a balástyai telepet nem is szabadna üzemeltetni. Ezért a környezetvédelmi hatóság eljárást indít a hulladéklerakót illegálisan üzemeltető balástyai önkormányzat ellen is. Szerettük volna a település polgármesterét vagy jegyzőjét is megkérdezni, de halaszthatatlan elfoglaltságra hivatkoztak, lapzártánkig nem sikerült elérnünk őket.


A rendőrség nyomoz

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya a hulladékgazdálkodás megsértése bűntett miatt indított nyomozás során tegnap elfogatóparancsot adott ki egy kiskőrösi lakos ellen, aki a csengődi illegális szeméttároló tulajdonosa, és aki az idézés ellenére nem jelent meg a kihallgatáson. Azzal is megalapozottan gyanúsítható, hogy a Németországból illegálisan behozott szemetet tárolta, és onnan több helyre elszállította. Tegnap további 148 bála illegális német háztartási hulladékot találtak a Pest megyei Délegyházán is – közölte Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az eddig talált szemétbálák száma megközelíti a négyezret. A gyanúsítottak száma már több mint tíz, közülük négyen előzetes letartóztatásban vannak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!