Szeged és környéke

2007.01.16. 15:19

Patikák: átlagos forgalom

A szegedi patikákban csökkent a roham, tegnap a legtöbb helyen átlagos volt a forgalom. Az emberek tudomásul vették az árváltozást, a térítési díjat fizetők sem elégedetlenkedtek.

Nyemcsok Éva

A Kristály patikában tegnap már térítési díjat is fizettek. Fotó: Karnok CsabaA megszokott forgalmat bonyolították a szegedi patikák tegnap, a gyógyszerárváltozás első napján. Ennek egyik oka az volt, hogy aki tehette, az elmúlt napokban még a régi áron váltotta ki receptes gyógyszereit. Csökkenni látszik az Algopyrin-hisztéria is, aki akart, már korábban nagyobb mennyiséget vásárolt a hamarosan csak receptre kapható készítményből.

– A legtöbben, akik betértek hozzánk, nem rendszeres gyógyszerszedők, megfáztak, ezért volt szükségük valamilyen készítményre – mondta dr. Major Tiborné, a szegedi Kristály gyógyszertár tulajdonosa. – Úgynevezett „dobozdíjas" vásárlónk is volt, dobozonként 300 forintot fizetett a gyógyszerekért. Ebből nem volt probléma, a betegek tudták, mire számítsanak.

Dr. Major Tiborné úgy látja: nagyon drasztikus az áremelés. Volt olyan betegük, aki korábban 2500 forintot fizetett három gyógyszeréért, tegnap viszont már egyért fizetett ugyanennyit. Az új árakat tartalmazó számítógépes szoftver remekül működött náluk. Az új programot tartalmazó lemezeket hétfőn kapták kézhez, este betöltötték a programokat a számítógépbe, és tegnap reggel aktivizálták.

Vényköteles fájdalomcsillapítók

Bővítette a vényköteles fájdalomcsillapítók körét az Egészségügyi Minisztérium – közölte tegnap Horváth Ágnes, a tárca államtitkára. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a már korábban bejelentett négy ismert fájdalomcsillapító – Algopyrin, Quarelin, Demalgon, Germicid – mellett további 15 gyógyszer forgalmazását köti vényhez. Ezek olyan készítmények, melyek metamizolt, amidazofent vagy ezek más hatóanyagokkal való kombinációját tartalmazzák.

Vargha Lajosnéval az egyik belvárosi patika előtt találkoztunk. Nagy táska gyógyszer volt nála, ám kiderült, ezeket még hétfőn váltotta ki. – Most csak egy kis vitamint vettem, ami itt van a zacskóban, azt hétfőn váltottam ki a lányoméknak. Most viszem hozzájuk. Két apró gyerekük van, nekik sem mindegy, mennyit fizetnek a gyógyszerért – mutatott a zacskóra az idős asszony. – Úgy számoltuk, egy kicsit több mint fele pénzt spóroltunk azzal, hogy hétfőn mentem el a patikába. Az asszony ismerősével együtt egyetértett abban, a gyógyszeráremelés senkinek nem hiányzott, azonban ők sem tehetnek mást: tudomásul veszik.

Szerintük a következő nagy patikai rohamra február elején kell számítani, a vizitdíj bevezetése előtt sokan fel fogják íratni gyógyszereiket, hogy ne kelljen még ezért is 300 forintot kiadni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!