Szeged és környéke

2007.01.21. 15:19

Rablók ellen védekeznek

Az előző héten Szegeden történt két üzletrablás után arra voltunk kíváncsiak, a hasonló profilú boltokban hogyan védekeznek a nem kívánt látogatók ellen. Van, ahol többszörösen is próbálják bebiztosítani magukat rablás ellen, máshol csak a szerencsében bízik az üzletvezető.

Kiss Gábor Gergely

Makkosházon kisablakkal és rácsokkal is védik magukat a kisboltok. Fotó: Segesvári CsabaFegyvernek látszó tárggyal két kisboltot is kiraboltak az előző héten Szegeden. Szerdán a Zárda utcai hírlapárust, csütörtökön az Attila utcai kis élelmiszerboltot kereste fel egy-egy, a kezében fegyvernek látszó tárggyal érkező ismeretlen, és a bevételt követelte. Mindkét rabló mindkét helyszínről gyalogosan menekült el. Bár az elkövetés módja, az elkövetőkről adott személyleírás, a sállal eltakart arc kísértetiesen hasonlít egymáshoz, a rendőrség eddigi adatai alapján nem merült fel összefüggés a két bűncselekmény között.

A város hasonló profilú kisboltjaiban arról beszélnek, hogy a szükség viszi rá az embereket a rablásra; a boltvezetők többsége az elkövetkező időkben több hasonló jellegű esetre számít. Hogyan védekeznek?

– Az elmúlt években tapasztalható rablások kényszerítettek arra, hogy már öt éve riasztót és kamerát szereltettem fel – mondta a Fekete Sas utca–Kossuth Lajos sugárút sarkán található trafik üzletvezetője. Biztonsági őrre nem gondol, olyan kicsi a bolt alapterülete, hogy plusz egy ember el sem férne benne. A kereskedő a riasztón kívül a nyilvánosságban bízik. Elbeszélte, mindig elég sokan vannak ahhoz, hogy egy rabló ne az ő trafikját nézze ki célpontjául.

Nagy testvér a Zrínyi utcában

Még 2002 június 10-én történt, hogy két fegyveres hajnalban kirabolta a Zrínyi utcai nonstop üzletet, miközben harmadik társuk egy közeli utcában várakozott rájuk. A rablók végül az egész pénztárgéppel a hónuk alatt menekültek el a helyszínről, de rövid időn belül elfogták őket. Az élelmiszerbolt akkor még foglalkoztatott biztonsági őröket. Mára a vagyonvédelem emberei eltűntek az üzletből, helyüket a bejáratot is pásztázó kamerarendszer vette át.

– Úgy gondolom, legalább 500 forintos órabért kellene fizetnem egy biztonsági szolgálatnak azért, hogy állandóan a boltban posztoljon az embere – találgatott Serfőző Zsolt. Az egyik makkosházi nonstop vezetője elmondta, ennyi pluszköltséget nem tudnának kigazdálkodni.

Ehelyett fél éve kamerát szereltettek fel, három éve pedig sötétedés után bezárják üzletük ajtaját, és egy kisablakon keresztül szolgálják ki vevőiket. A boltban dolgozók is elmondták, előbbi megoldással nőtt a biztonságérzetük, hiszen az elmúlt évek során a szemben levő totózóban és a mellettük levő játékteremben is jártak fegyveres rablók. Az egyik felsővárosi kisbolt vezetője azonban boltja fenntartását is alig tudja kigazdálkodni, nemhogy kameráról, biztonsági őrről, riasztóról álmodjon.

– Ha fegyverrel követelné valaki a pénzt, nincs mit tenni, oda kell adni neki. Nem szabad ellenkezni – osztotta meg velünk véleményét. Elmondta, tavaly nála is járt két gyanús idegen. – Az egyik egy Fantát vásárolt. A fizetésnél egészen közel jött hozzám, úgy, hogy a pénztárgépbe is gond nélkül beláthatott. A másik addig a háttérben maradt, az utcát kémlelte. Az akkori barátnőm is az üzletben volt, éppen veszekedtünk előtte. Nem voltam valami jó hangulatban, ezért eléggé gorombán szolgáltam ki a „vevőt". – A hozzáállásom, illetve, hogy nem volt valami nagy összeg a pénztárgépben, elriaszthatta őket. A két férfiról ugyanis később kiderült, a környék három boltját is kirabolták aznap – idézte fel az ellene tervezett akció meghiúsulásának történetét a férfi.


Biztonság 150 ezerért

Tóth Sándor, az egyik szegedi vagyonvédelmi és kereskedelmi Kft. ügyvezetője elmondta, az emberek többsége még mindig azt hiszi, hogy a riasztók és kamerák felszerelése meg nem térülő beruházás. Egy feladatát jól ellátó figyelőrendszer pedig akár már 150 ezer forintért is beszerezhető-beszerelhető. A szakember szerint fontos, hogy egy kisbolt esetén ne csak a bel-, hanem a külteret is kamera figyelje. A tapasztalatok szerint a legtöbb rabló előre kinézi és feltérképezi a terepet, amiről a kültéri egységek a nyomozást segítő felvételeket készíthetnek. A riasztással kapcsolatban megjegyezte, járőreik a jelzés után 3-10 percen belül a helyszínre érnek. A szolgáltatás díja havi 1000-5000 forint. Egy biztonsági őr órabére 500-1000 forintba kerül. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!