Szeged és környéke

2007.01.05. 15:19

Remélik, nem igaz, ami kiszivárgott

Veszélybe kerül az érintettek szerint a Dél-Alföld nagy hagyományú egészségügyi ellátórendszere, ha igaz a kiszivárgott hír: a minisztérium 400 aktív ágyat szán a makói, a deszki és a vásárhelyi kórháznak. A makói igazgató optimista, reméli, ez csak rémhír.

Bakos András

Méltánytalanul kevés lenne a 400 kórházi ágy Csongrád megyének Fotó: Segesvári CsabaEgy minisztériumi berkekből kiszivárgott hírről beszélnek a megye kórházaiban. Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, a regionális egészségügyi tanácsba delegált megyei politikus sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az egészségügyi miniszter terve szerint a dél-alföldi régióban – a védetteken felül – 400 megpályázható aktív ágy jut majd Csongrád megyének, 900 Bács-Kiskun megyének, 850 Békésnek. A tervezetet hivatalosan január 8-án ismertetik a regionális egészségügyi tanáccsal. Nógrádi szerint ez nem lehet tárgyalási alap, akkor sem, ha itt a szegedi orvoscentrum és a szentesi kórház is kiemelt intézmény. A 400 aktív ágyra a makói, a deszki és a vásárhelyi kórház pályázhat.

A jelenleg 285 aktív ággyal működő makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház eredetileg 265 ággyal szeretett volna tovább működni, végül – a fenntartó megyei önkormányzat döntése nyomán – 235-re nyújtotta be pályázatát. Ebből 161 lenne az aktív, a többi pedig krónikus ápolási ágy. Az intézmény főigazgatója, Baráth Lajos egyelőre bízik abban, hogy csupán szóbeszéd a megyének összesen jutó 400 ágy. Ha ez mégis igaz lenne, az azt jelentené, hogy három megyei kórház sorsa is kétségessé válna. Ez esetben a tanácsban nem születik megegyezés a kapacitások elosztásáról, és a tárcának kell döntést hoznia.

Baráth Lajos egyelőre optimista. Azt mondja, mivel a makói térségnek olyan falvai is vannak, amelyek a legközelebbi, szegedi súlyponti kórháztól több mint hatvan kilométerre vannak, indokolt az intézmény fenntartása. Makó ráadásul határ menti város, nagy átmenő forgalommal, sok balesettel. Az uniós tagságot most elnyert Románia közelsége miatt a kórház mostantól számíthat az ottani fizetőképes páciensek

Bálint Beatrix: Várjuk meg a hétfőt!

A 137 aktív ággyal működő deszki Mellkasi Betegségek Szakkórházának igazgatója, Bálint Beatrix kérdésünkre hivatalosan azt mondta, amíg nem lesz nyilvános a minisztérium tervezete, addig nem nyilatkozik. Meggyőződése, hogy az egyeztetések csak a biztos információk tudatában kezdődhetnek meg, és az érintetteknek még sok lehetőségük van arra, hogy befolyásolják a döntés folyamatát.  érdeklődésére is.

A 315 aktív ággyal dolgozó vásárhelyi Erzsébet-kórház főigazgatója, Kallai Árpád azt mondta, erről az ügyről nem kíván nyilatkozni, kérdezzük inkább a fenntartó önkormányzatot. Kószó Péter alpolgármester – civilben gyermekorvos – lapunknak azt mondta, méltatlan helyzet, hogy a kormány kizárólag az ágyszámok, a pénz felől közelít, és méltatlan helyzetbe hozza azt az intézményt, amelynek a tégláit a vásárhelyi emberek hordták össze.

– Az egészségügy átalakítására és átgondolt karcsúsításra szükség van, de a kórházban nem az ágy, hanem az ember a legfontosabb tényező – érvelt az alpolgármester. – Ebben a kórházban nem csak gyógyító munka folyt, de itt dolgozott olyan sebész, akiről műtétet nevezett el a szakma, tüdőgyógyász, aki azzal az orvossal állt szakmai kapcsolatban, levelezésben, akiről Thomas Mann a Varázshegy egyik szereplőjét mintázta. De ha már a hagyományok nem ébresztenek tiszteletet, meg kell gondolni, mennyivel lesz, lehet jobb a pusztán a pénz felől közelítő racionalizálás után annak az embernek az ellátása, aki tizennyolc kilométerre lakik a vásárhelyi kórháztól is, tanyán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!