Szeged és környéke

2007.01.01. 15:19

Rezsire megy majd el a fizetésünk

Hétfőtől már többet fizetünk a buszon, villamoson, többe kerül a gáz, a víz köbmétere, és szinte minden, ami a lakhatással összefügg. Amitől pár napja még csak rettegtünk, az most bekövetkezett.

Fekete Klára

Csaknem minden közszolgáltatás díja, vagyis majdnem valamennyi rezsiköltség drágult január elsejétől. A legnagyobb érvágást a fűtésköltségek emelkedése jelenti, a vezetékes gázért és a távfűtésért ugyanis a támogatási rendszer gyökeres átalakítása miatt sokaknak legalább másfélszer annyit kell fizetniük, mint tavaly. Aki nem kap kompenzációt, annak arra kell felkészülnie, hogy már a januári fűtésdíja 70 százalékkal magasabb lesz. A lakótelepi lakásokban élőket sem kíméli a gázáremelés: Szegeden a távfűtés és a meleg víz díja 55 százalékkal drágul a teljes árat fizető családokban.

A helyi tömegközlekedésben Szegeden 12,9 és 50 százalék közötti áremelkedést hagyott jóvá a decemberi közgyűlés. A dolgozói havi bérlet az eddigi 4165 forint helyett már januárban 4700 forintba kerül, az elővételben váltott vonaljegy ára 150-ről 200 forintra, a járművön váltott jegy ára pedig 200-ról 250 forintra emelkedett. A tanuló és nyugdíjas havi bérlet ára több mint 40 százalékkal nőtt, 1280 forint helyett 1800 forintot kell fizetni. A parkolási tarifák 25 százalékkal emelkedtek.

A vonatjegyek és a helyközi, valamint távolsági autóbusz-közlekedés tarifái azonban csak február 1-jétől változnak. A vasúton 16, a buszközlekedésben 6 százalékos drágulás várható, amelyet majd megfejel egy május elsejétől bekövetkező újabb áremelés: akkor a vasútnál további 17, az autóbusz-közlekedésben 4 százalékos lesz az áremelés mértéke.

A szemétszállításban 18 százalékos a drágulás, a kéményseprésnél 6,3, a vízdíjnál 3, a csatornadíjnál pedig két lépcsőben összesen 10 százalékos emelést szavazott meg a szegedi közgyűlés tavaly. A temetkezési szolgáltatások díjai „csak" 6-7 százalékkal drágulnak a városi fenntartású sírkertekben, vagyis meghalni is drágább lesz, mint tavaly. A lakbéreket 2010-ig több lépcsőben emelik a háromszorosára, idén kétszer, februárban és júliusban összesen közel 70 százalékkal kell többet fizetni az önkormányzati tulajdonú lakásokban. Az építményadó pedig 43 százalékkal, 630 forintról 900-ra emelkedett négyzetméterenként.

Várható, hogy az energiaköltségek, valamint az adójogszabályok szigorodása az élelmiszerárakat sem hagyja érintetlenül: a tejtermékek már januárban, a pékáru februártól drágul. A hús ára a rendelkezésre álló információk szerint húsvétig nem emelkedik, mivel a szakma a fogyasztás jelentős visszaesésével számol az év első pár hónapjában.

A gyógyszerekért is többet fizetünk, de csak január 15-étől, így a régi árakon még két hétig beszerezhető egy jelentős készlet. Csökken ugyanis a készítmények tb-támogatása: 90-ről 80, 70-ről 55, és 50-ről 25 százalékra. Megszűnik az ingyengyógyszer, mivel a 100 százalékos tb-támogatással felírt orvosságokért 300 forintos térítési díjat kell majd fizetni.

Január elsejével nőttek a postai díjak is – ez az áremelés az egyetlen, amely nem zsebbe vágó. Tíz forinttal többet, 62 forintot kell fizetni a szabványos levelek feladásáért, de magasabb lett a különszolgáltatások, a tértivevényes és ajánlott küldemények ára is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!