Szeged és környéke

2007.01.12. 15:19

Sikeres a Telefontanú

Hat év alatt több mint százezer bejelentést fogadott az ingyenesen hívható Telefontanú szolgálat. Az állampolgári bejelentések alapján körözött bűnözőket és egy gyilkost is sikerült kézre keríteniük a hatóságoknak.

Kiss Gábor Gergely

A Telefontanú program Magyarországon szinte napra pontosan hat éve, 2001. január 15-én kezdte meg működését az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési és Esélyegyenlőségi Osztályán. Ez idő alatt mintegy százezer bejelentést fogadtak, amik közül 35-40 százalékban eljárást kezdeményeztek az illetékes hatóságok.

Püspöki Árpád vezető főtanácsos elmondta, a bejelentések döntő többsége kábítószerrel kapcsolatos jogsértésekre, vagyon elleni bűncselekményekre és körözött személyek tartózkodási helyére vonatkoznak. Ezen túl életellenes bűncselekményekre, családon belüli erőszakra vonatkozó információkat is kapnak.

Nem tréfadolog

Püspöki Árpád szerint volt arra is példa, hogy a bejelentés valótlan adatokat tartalmazott. – A névtelenség nem jelenti azt, hogy a bejelentő e mögé bújva bűncselekményt követhet el. Közveszéllyel fenyegetés vagy súlyos bűncselekmény elkövetése esetében a hatóság félrevezetése bűncselekmény. Ezekben az esetekben eljárást kezdeményezünk a bejelentő azonosítására, felelősségre vonására – figyelmeztetett a főtanácsos.

– Egy idős nő halálával kapcsolatban hívta fel valaki szolgálatukat. Elmondta, hogy az asszony nem természetes körülmények között halt meg, bűncselekmény áldozata lett. A bejelentő az elkövetőt is megnevezte. E tényről tájékoztattuk az illetékes rendőrkapitányság munkatársait, akik intézkedtek a rendkívüli haláleset ügyében folytatott közigazgatási eljárás felfüggesztésére és az igazságügyi orvos szakértői boncolás elrendelésére. A szakértő megállapította, hogy az elhunyt valóban bűncselekmény áldozata lett, a nevesített elkövető pedig beismerte tettét – mondta az ORFK Telefontanú-csoport vezetője. Hangsúlyozta, a fent említett ügy nem került volna a hatóság látókörébe, amennyiben az információ birtokában lévő személy nem emeli fel a telefont, és nem tájékoztatja a Telefontanú útján az illetékes hatóságokat.
Hogy Csongrád megyében mennyire „aktívak" az emberek a bejelentéseket illetően? Mivel a fővárosi központú Telefontanú munkatársai nem kérdezik a bejelentő nevét, a helységet, ahonnan telefonál, és készülékeik nem jelzik ki a hívószámot, pontos adatot nem tudtak mondani. Annyi bizonyos, 2006-ban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra és területi szerveihez 14 bejelentést továbbítottak.

– A Telefontanú számára érkezett egy hívás az elmúlt esztendőben, mely szerint egy megyénkben működő vállalkozás illetéktelenül nagyobb mennyiségű vegyszert tárol telephelyén. A bejelentés valóságtartalmának ellenőrzését követően kollégáink a megjelölt ingatlanban igen veszélyes méregnek számító vegyszereket találtak. A szakértő megállapította, ezek tartásához, kezeléséhez a gyanúsított személynek nincs megfelelő engedélye, így méreggel való visszaélés bűncselekménye miatt indult eljárás ellene – mondta M. Toronykőy Márta, a CSMRFK sajtóreferense.


Körözött bűnözőket kaptak el

A tavalyi év statisztikai adatait elemezve kiderült, a továbbított bejelentések alapján a nyomozó hatóságok 31 körözött – köztük több éve keresett – személyt fogtak el, illetve 130 eljárást kezdeményeztek kábítószerrel kapcsolatos, vagyon elleni és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt. A Telefontanú programot Magyarországon kívül Európa három országában, Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában alkalmazzák. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!