Szeged és környéke

2007.01.08. 15:19

Szalagtűzés, nyitó tánc és vacsora

Minden szegedi középiskola rendez a végzősei számára szalagtűzést, majd szalagavató bált. A felnőttkor küszöbéhez érkező, érettségire készülő szegedi diákok zöme a Deák gimnázium épületében válik első bálozóvá. E „beavatási szertartás" költsége egy-egy család számára minimum néhány ezer forint, de akár százezernél is több lehet.

Újszászi Ilona

A Tömörkény gimnázium humán tagozatosai szerint már a szalagavató bálra való készülődés is jó buli. Fotó: Frank YvetteSzeged húsznál is több középiskolája közül tizennégy a Deák Ferenc gimnázium épületében rendezi meg szalagavató bálját. A deákbeli diákbáli szezont január 13-án a Gábor Dénes végzősei nyitják, március 2-án a dérisek zárják. A Deák épülete – a vendégek, így a kinyitott termek számától függően – 100-500 ezer forintért bérelhető.

– A szalagavató bál költségei közül az egyik legnagyobb tétel a bérleti díj – véli Kovács Józsefné. A Tömörkény gimnázium igazgatóhelyettese szerint a Deákban az aula a karzatról is jól belátható, ezért közkedvelt az első bálozók nyitó táncát figyelők körében. A báli műsor gerincét jelentő osztálytáncokat betanító tánctanároknak 70-100 ezer forintot fizetnek egy-egy koreográfiáért. A közös költségeket tartalmazza a belépő, aminek kifizetéséért cserébe a diákok 2-20 személyt hívhatnak vendégnek.

– Sokan családi ünnepnek tekintik a szalagavatót, s kisgyerekekkel jönnének – osztja meg velünk tapasztalatát a Deák egyik osztályfőnöke, Engi Katalin. Ugyanakkor saját hagyományaikat is bemutatják és ápolják az iskolák: például a Tömörkényben a szalagtűzést a szalagavató előtti napon tartják; a deákosok bálján tanárok és diákok lejtik a záró táncot.

Szalagtűzés

Állítólag egy selmecbányai mérnökiskola végzős hallgatóit jelölték meg szalaggal. E hagyomány a 20. században általánosan elterjedt szokássá vált. A szalag még az iskolához tartozást, de a felnőttkor kezdetét is jelöli.– Az előkészületek fontos tartozéka a báli ruha, mert a hátrányos helyzetű diákok közül sokan először és utoljára a szalagavatójukon táncolnak igazi bálban – magyarázza Baráth Lajosné. A szegedi Krúdy szakközépiskola igazgatója szerint lényeges, hogy az osztályfőnöki órákon megismerjék a bálozás hagyományait, szokásait. A középiskolát záró tanév kiugró kiadásai ellen úgy védik diákjaikat, hogy a tanulóktól a diákönkormányzat évi 700 forintos hozzájárulást kér, amiből – más rendezvények mellett – a szalagavatós nyitó tánc, illetve a ballagótarisznya árát is fedezik.

Nagyításhoz klikk a képre!A fiúk ballagóöltönye minimum 20 ezer forintba kerül, de az báli öltözék is lehet. Ennek többszöröse a lányok alkalmi frizurájának, sminkjének, ruhakölteményének, s a hozzá illő cipőjének, harisnyájának ára: 40-től indul, de a 140 ezer forint se szokatlan.

– Elsős korunk óta készülünk a szalagavatóra, ezért szeretnénk, ha jól sikerülne – jelenti ki Kovács Ilona, a Tömörkény gimnázium 12. B osztályából. Ezt úgy is érti, hogy lelkesen dolgoznak az osztálytánc bemutatóján, miközben a kiadásokat azzal is igyekszik csökkenteni, hogy báli ruháját maga varrja. Osztálytársnőivel – a Pavane együttesben is táncoló Pálfi Edinával és Bite Alexandrával – úgy véli: az érettségi évében rájuk váró kiadások harmadát a szalagavató viszi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!