Szeged és környéke

2007.01.12. 15:19

Szélvihar tört az országra

Hetvenöt kilométer/órás sebességgel tört Szegedre tegnap délután a szélvihar. Egy tíz méter magas fa is kidőlt. Az erős széllökések miatt az autókat nehezen lehetett egyenesben tartani. Mára enyhül a szél, de nem lesz olyan meleg, mint szerdán volt.

Tavaszias a tél, de a szél metsző, viharos. Fotó: Frank YvetteAz átlagosnál erősebb, 70-100 kilométeres szél fújt tegnap az ország egész területén. Szegeden 75 kilométer/órával rontott a városra a vihar, helyenként záporeső kíséretében. A járókelők pánikszerűen menekültek védett helyre, kapualjakba, fedett tömegközlekedési várókba. A szél a buszvárókat is le akarta dönteni, de azok állták a kihívást.

A fák azonban nehezen viselték a rémisztően fújó szelet, az utak mellett megdőlve hajladoztak. Tegnap délelőtt a Bajai úti körforgalom után egy tíz méter magas, hatvan centiméter átmérőjű fa zuhant az úttestre.
Szerencsére éppen akkor nem járt arra senki. A szegedi tűzoltók nemcsak ezt a fát távolították el az úttestről. Kovács Hegedűs Tamás törzszászlós elmondta: ezenkívül volt még három riasztásuk. Az régi ötös útra kétszer is kimentek, mert vastag faág zuhant az autósok elé. Egyszer kézi erővel vonszolták el a letört ágat, a következő alkalommal pedig mire kiértek, a környékbeliek megtisztították az utat. Szintén a szegedi tűzoltókat hívták Kiskunhalasra, ahol egy házra dőlt a fa.

Mától jobb idő lesz

Szombatra békésebb időt jósol a meteorológia, de helyenként 45-65 kilométer/órás északnyugati széllökések várhatók. Gyenge hidegfronti hatás érvényesül, de ez nem jelenti azt, hogy lehűl a levegő. Ma 8-10 fok várható.

Felsővezeték-szakadás miatt több helyen állt a vasúti forgalom tegnap az országban – tudtuk meg Kavalecz Imrétől, a MÁV szóvivőjétől. A Balaton déli partján, Siófok és Nagykanizsa, Kiscsérpuszta és Szabadbattyán valamint Csengőd és Kiskőrös között is álltak a vonatok a vihar miatt. A szóvivő tájékoztatása szerint a Csongrád megyei felsővezeték-rendszer megúszta a szél támadását.

Nem volt könnyű kormányozni az autókat a viharos erejű szélben. A volán mögött ülőknek igencsak szorítani kellett a kormányt, hogy ne térjenek le az útról. A mentőknek egyszer sem kellett balesethez kimenni és az átlagosnál nem volt nagyobb a forgalom. A hidegfront hatására viszont megindulhatnak a szülések, az arra érzékenyek vérnyomása megemelkedhet az időjárás miatt – hallottuk a mentőállomáson.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!