Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Tavaly 690 millióval segített a városháza

Nem szegénységi bizonyítvány az, ha valaki él a törvények adta lehetőséggel, és szociális jellegű támogatást igényel az önkormányzattól. Szegeden 2006-ban 25 ezer 700-an kértek valamilyen segélyt és 21 ezer 900-an meg is kapták a támogatást. A Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda naponta 102 kérelmet dolgoz fel.

Horváth Levente

A szociális kedvezmények és segélyek iránti kérelmek elbírálását Szegeden a Szociális, Családvédelmi és Egészségügyi Iroda végzi. Ügyfélszolgálatán tucatnyi ügytípus közül választhatnak a rászorulók az adósságcsökkentési támogatástól kezdve az első lakást szerző fiatal házasok támogatásán át a temetési segélyig. A támogatások a felnőttekre, a gyermekekre vagy egy egész családra is kiterjedhetnek, állandó vagy eseti jelleggel segíthetik a kérvényezőt. Szegeden 2006-ban 25 ezer 700 szociális juttatásra vonatkozó kérelem érkezett az irodába. Háromezer 800 elutasítás mellett 21 ezer 900 kérelmet fogadtak el. Ez naponta 102 igénylést jelent.

Az iroda vezetője, Novkov Veszelinka érdeklődésünkre elmondta, hogy az ügyfélfogadás tárgyi feltételei és az ügyintézők jó kommunikációs képességei átsegítik a kérvényezőket a nehézségeken: – A szociális juttatások odaítélésekor nem mérlegelünk, minden esetben a jogosultságot vizsgáljuk. A családsegítő szolgálat emberközeli kapcsolattartása is sokat lendít a munkánkon. A gyors és pontos ügyintézésre fektetjük a hangsúlyt – szögezte le az irodavezető.
íA szociális segélyek odaítélését a törvény vagy a helyi közgyűlési rendelet szabályozza. Ez alapján állapítja meg a hivatal a pénzbeli támogatást vagy az esetleges kedvezményeket.

Támogatás lakásvásárláshoz

A fiatal házasok első lakásvásárlási támogatása alap esetben 500 ezer forint kamatmentes kölcsön, plusz 500 ezer forint támogatás. Ehhez a meglévő gyermekek után további százezer forint jár gyermekenként. Ha az első lakásszerzés esete is fennáll, akkor további 300 ezer forint jár a kérvényezőnek. Így egy négytagú család esetében akár 1,5 millió forint is lehet a támogatás összege. A támogatásról a közgyűlés nyolctagú szakbizottsága dönt. A testület tavaly 184 millió forintot osztott ki.

Szegeden 2006-ban összesen 1 milliárd 484 millió forint kifizetés történt meg szociális juttatásként. Ebből az önkormányzat 690 milliót vállalt. Az állandó, havi jellegű támogatásokat 90 százalékban az állam, 10 százalékban az önkormányzat fedezte. A legnépszerűbb havi juttatás a rendszeres szociális segély, amelyet tavaly 1221-en kaptak meg. Ennek az összköltsége 293 millió forint volt. Átlagban 23 ezer forintot kaptak kézhez a rászorulók. Időskorúak járulékában 59-en részesültek, 18 millió forint éves kifizetés mellett. A rezsi kiadásaira nyújtott lakásfenntartási támogatást 3 ezer 682 család vehette igénybe, 322 millió forint értékben.

A gondozást igénylő személy hozzátartozója által kérhető ápolási díjat 692-en vették fel: összesen 214 millió forintot. Ez az egyetlen ellátás, amely szolgálati időre is jogosít. Nagy segítséget jelent a másfél-kétéves programra épülő adósságkezelési szolgáltatás is. Ez a közüzemi hátralékot felhalmozó családokon segített: az adósság 75 százalékát vállalta át, a maradék összeget a kérvényezőnek kellett előteremtenie.

Jelenleg 162 család vesz részt a programban. A támogatásra tavaly 28 millió forintot fordítottak. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény nem járt pénzbeli juttatással, ugyanakkor ingyenes étkeztetést, kollégiumi ellátást és ingyenes tankönyveket biztosított. A rászorulók egy évben három alkalommal ötezer forint pénzbeli támogatást is kaptak, amelyből egyet az önkormányzat finanszírozott.

Az eseti támogatásokat a szegedi költségvetés fedezte, a legtöbben átmeneti segélyt igényeltek, amelyet évente háromszor lehet megállapítani 2 ezer és 25 ezer 800 forint közötti összeggel. A fiatal házasok első lakásvásárlási támogatását 208 család kapta meg, közülük 151 első lakás vásárlására. A kérvényezők közül 68 volt egyedülálló.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!