Szeged és környéke

2007.01.28. 15:19

Tervezhetőbb lesz az ösztöndíj

A felsőoktatás átalakulásával együtt módosul a hallgatói juttatások rendszere is. A legfontosabb, hogy változik a szociális ösztöndíj elosztásának módszere, fixálódik összege.

Fotó: Karnok CsabaA hallgatói támogatások körébe többféle juttatás is besorolható. Ide tartozik az állami normatívától és pályázati lehetőségektől kezdve a diákigazolványon és a különböző közalapítványi, illetve nemzetközi ösztöndíjon át, az adómentes munkadíjig, az állami segélyekig számos kedvezmény. E „dzsungelben" vágott rendet a kormányrendelet, melyet a felsőoktatási kerekasztal – köztük a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is – egyhangúlag támogatott. A „felsőoktatásban résztvevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről" szóló kormányrendeletet 2007 szeptemberétől lép érvénybe, és vonatkozik minden felsőoktatásban résztvevő hallgatóra.

A legfontosabb változás a szociális ösztöndíjak területén lesz. Az eddigi rendszer belső elosztásainak átstrukturálása, illetve a keretösszegek optimálisabb meghatározása lehetővé teszi, hogy bizonyos feltételeknek szociális szempontból megfelelő hallgatók minden hónapban egy előre meghatározott fix összegű szociális ösztöndíjat kapjanak – magyarázza Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke.

A rendszeres szociális ösztöndíj havi összegének mértéke nem lehet alacsonyabb, mint az éves hallgatói normatíva 10 százaléka (havi 11 ezer 650 forint), amennyiben a hallgató hátrányos helyzetű, gyámsága nagykorúsága miatt szűnt meg, vagy félárva.

Az a hallgató, aki fogyatékossággal élő vagy egészségi állapota miatt rászorult, vagy akit tartós nevelésbe vettek, vagy családfenntartó, vagy nagycsaládos, vagy árva, illetve mindkét szülője, illetve a vele egy háztartásban élt hajadon, nőtlen, elvált vagy házastársától külön élt szülője elhunyt, havonta a normatíva 20 százalékát kapja, ha megfelel a fent említett kategóriák valamelyikének. Ez 23 ezer 300 forintot jelent havonta. Ebbe a kategóriába tartozik még az a hallgató is, aki hátrányos helyzetű és felügyeletét ellátó szülője (illetve szülei) legfeljebb az iskola nyolcadik évfolyamán folytatott tanulmányait fejezte be (fejezték be) sikeresen.

A rendelet vitathatatlan előnye, hogy a hallgató előre tudja tervezni a felsőoktatás költségein kívül a szociális támogatás összegét is – véli a HÖOK-elnök. Eddig nagy probléma volt, hogy a bizonytalanság miatt sok család nem tudta, hogy egyáltalán lesz-e elég pénze arra, hogy a felsőoktatásba engedhesse egyébként tehetséges gyermekét.
A HÖOK álláspontja, hogy a tehetséges hallgatókat kell támogatni, ezzel párhuzamosan mindenki számára szociális alapon is elérhetővé kell tenni a felsőoktatást, hogy minden kiemelkedő képességű tanulónak legyen esélye bekerülni egyetemre, főiskolára. Ugyanakkor az egységesítés csökkenti a felsőoktatási intézmények között a juttatások formáiban még megmutatkozó különbségeket. A kormányrendelet arról is határoz, hogy a befizetett tandíj felét az intézményeknek tanulmányi ösztöndíjra kell fordítaniuk. Ez azt eredményezi, hogy 2008-tól emelkedik majd az ösztöndíjak mértéke is. Ugyankor szól arról az átjárhatóságról, mely szerint az államilag támogatott képzésben részesülő diákok közül a legrosszabbul tanuló 15 százalék helyet cserél a költségtérítésesek legjobb eredményeket fölmutató 15 százalékával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!