Szeged és környéke

2007.01.31. 15:19

Tízmilliós a szegedi viharkár

Csaknem tízmillió forintos kárt okozott a szegedi intézményekben és a köztereken a hétfői szélvihar. A Déri-kollégium tetejét még javítják, a környezetgazdálkodási cég alkalmazottai takarítanak.

Dombai Tünde

Összesen tizenhét szegedi óvodát és iskolát rongált meg a hétfői szélvihar. Személyi sérülés szerencsére nem történt, az anyagi kár azonban jelentős: a Nevelési-oktatási Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) összesítése szerint közel hét és fél millió forint. Kardos Kálmán igazgató elmondta, a legnagyobb kár a lapunk által is bemutatott Déri Miksa Kollégiumot érte. A széllökés a tető száz négyzetméteres bádogdarabját sodorta le az intézmény elé, a négysávos nagykörútra. A tűzoltók és az NGSZ munkatársai azóta műanyaggal borították le az épület tetejét, a napokban érkezik meg a végleges helyreállításhoz szükséges horganyzott lemez. A javítás több mint két és fél millió forintba kerül.

A Krúdy Gyula szakközépiskola lapos tetejébe is belekapott a szél, lebontott belőle több tíz négyzetméternyit, a szigeteléssel együtt. A javítást már elvégezték, több mint hatszázezer forintért. A tápéi Bálint Sándor Általános Iskola sportpályája mellett álló húszméteres nyárfát gyökerestül csavarta ki a vihar. Rádőlt a pálya labdafogó kerítésére, közben elkaszált egy villanyoszlopot. Senki sem sérült meg. Tizennégy szegedi óvodának és iskolának szintén a teteje sérült: cserepeket szaggatott fel a szél. Az NGSZ a kisebb javításokat elvégeztette, a károkat a biztosító téríti meg.

Közel kétmillió forint kárt mértek fel a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai a köztereken. Tövestül kitépett fákkal, leszakadt ágakkal gyűlt meg a bajuk. Dolgoztak a tápéi iskolánál, a Kemes utcai óvoda mellett egy nyárfával, valamint a Szabad sajtó és a Rigó utcában.

Baktóban villanyvezetékre szakadt rá egy nyárfa. A tarjáni Sólyom utcában egy idős hársfa fordult ki a helyéről, összekarcolva egy parkoló autót. A Széchenyi teret ötcentis rétegben fedték be a platánágak, -gallyak. Játszóterek is megsérültek. A Bimbó utcai játszótér homokozójának például a fedelét röpítette el a szél.

Az önkormányzat környezetgazdálkodási cége százötven emberrel hétfő óta dolgozik a szélvihar nyomainak eltüntetésén: kézi fűrészekkel, szállítójárművekkel, kosaras kocsikkal járják a várost.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!