Szeged és környéke

2007.01.25. 15:19

Új CT a szegedi városi kórházban

Korszerűbbre cserélte „lejárt szavatosságú" CT-jét a szegedi városi kórház. Az új berendezés – ami a sürgősségi ellátás egyik alapfeltétele – két hét múlva munkába áll, remek képminősége révén pedig testüreg- vagy érhálózat-vizsgálatokra is alkalmas.

Tombácz Róbert

Tavaly késő ősszel derült ki, hogy a szegedi városi kórház CT-je év elejétől eléri azt a tízéves korhatárt, ami után az OEP nem finanszírozza tovább a működését. CT-re mindenképpen szükség van a II-es kórházban, mert az intézményben sürgősségi betegellátás működik, amelynek a berendezés alapvető feltétele. Azonnali vizsgálatot igényelnek például az agyvérzéses és koponyasérült betegek, de elengedhetetlen a számítógépes vizsgálat bizonyos műtétek utáni kontrolloknál is. Szegeden ráadásul emellett csupán egy CT működik, a klinikán, ahol van egy tartalék gép is.

A rendelkezésre álló rövid idő alatt is sikerült a kórháznak új műszert beszereznie, így az ellátás nem szenved csorbát. Mint Pajor László, a kórház főigazgatója elmondta: az új, úgynevezett többszeletes CT sokkal korszerűbb a korábbinál, gyorsabb, és a betegek számára kényelmesebb vele a vizsgálat. Emellett precizitása miatt alkalmas 3D-s képek, testüreg- vagy érhálózat-vizsgálatokhoz is, a sugárterhelést pedig a betegek testtömegéhez igazíthatják.

Az új gép kezelésébe a héten tanulnak bele a szakemberek, amit a jövő héten próbaüzem követ, ezután pedig „élesben" is segíti a betegek vizsgálatát. Egyelőre egy műszakban használják az új CT-t, de ez a lakossági igényektől függően két, sőt három műszakra is kiterjedhet – ígérte a professzor. Sürgős esetekben természetesen a nap 24 órájában használható a korszerű berendezés. Bár a CT-hez úgynevezett teljesítmény-volumenkorlátot rendel az egészségbiztosító, ezt a régebbinél sem töltötte ki a kórház, így a korábbinál akár jóval több beteget is meg tudnak vizsgálni az intézményben. A berendezésnek hároméves a garanciája, szervizét is megoldották. A régi CT-t – ami veszélyes hulladéknak számít – a leszerelés, elszállítás és ártalmatlanítás fejében kapta meg egy cég.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!