Szeged és környéke

2007.01.29. 15:19

Újra tárgyalnak az ágyszámokról

Letelt a Regionális Egészségügyi Tanácsok döntésére adott minisztériumi határidő, a testületek azonban egytől egyig elutasították a tárca ajánlatát. A dél-alföldi régióban újabb, nem hivatalos szakmai egyeztetést javasolt a térségi tiszti főorvos, hogy a minisztérium döntését befolyásolhassák.

Tombácz Róbert

A régiós egészségügyi tanácsoknak vasárnap éjfélig volt lehetőségük arra, hogy a minisztérium által javasolt ágyszámok elosztásáról döntsenek. A tárca térségünkbe tervezett ágyszámait több mint két héttel ezelőtt egyeztetés nélkül utasította el a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács, mert azt elfogadhatatlannak találta. A nem súlyponti kórházak régiós ágyelosztási tervét később a többi RET sem fogadta el – a döntést ezzel a minisztérium hatáskörébe utalták.

Az egészségügyi tárca – bár a RET-ek döntési határideje letelt – e hét közepéig még lehetőséget adott arra, hogy alternatív szakmai egyeztetéseket követően javaslatokkal álljanak elő a régiók. Ennek érdekében hívott össze szerdára egy utolsó egyeztető fórumot Szegeden a regionális ÁNTSZ tiszti főorvosa. Mucsi Gyula elmondta, azért éppen a tisztiorvosi hivatal kezdeményezte a szakmai találkozót, mert a régiós egészségügyi koordináció az ő feladatkörébe tartozik. Hozzátette: bár nem kötelező az egészségügyi intézmények vezetőinek részvétele, bízik a megjelenésükben, mert ez esélyt adna egy tisztán szakmai alapú javaslat elfogadására. Mint mondta, már az is eredmény lenne, ha legalább részkérdésekben sikerülne dűlőre jutni, hiszen egy megegyezés közeli állásponttal befolyásolhatnák a későbbi miniszteri döntést.

Pajor László, a szegedi városi kórház főigazgatója ott lesz a megbeszélésen. Mint mondta, nem is annyira a számokról, inkább a szakmai feladatokhoz szabott ágyelosztásról érdemes egyeztetni. A professzor a legfontosabbnak azt tartja, hogy a városi kórházban a felnőttfertőző-ellátás 15 ágya megmaradjon, illetve a sürgősségi ellátáshoz kapcsolódó sebészet tíz, a belgyógyászat húsz ággyal többet kapjon, mint amennyi a miniszteri javaslatban szerepel.

Úgy tudjuk, a fórumon intézményére vonatkozó javaslataival ott lesz Baráth Lajos, a makói kórház igazgatója is. Kallai Árpádtól, a hódmezővásárhelyi kórház vezetőjétől tegnap többszöri keresésünk ellenére sem tudtuk meg, részt vesz-e a szakmai egyeztetésen, noha a miniszteri ágyszámajánlat megvalósulásával a régió egyik legnagyobb vesztese éppen a vásárhelyi intézmény lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!