Szeged és környéke

2007.01.19. 15:19

Újságpapírból lesz a roller és játék

A tavalyi papírgyűjtési akcióban 13 ezer tonna papírt vittek a szegedi iskolák a MÉH Zrt. telephelyére. Az őszi és a tavaszi gyűjtés bevételét minden iskola a gyerekekre fordítja, sok helyen az osztálykirándulásokat is ebből finanszírozzák.

Nyemcsok Éva

A Hajnóczy utcai ovisok keményen dolgoznak. Fotó: Karnok CsabaA gyerekek még ma is szívesen vesznek részt a papírgyűjtésben. A szegedi iskoláknak ősszel és tavasszal szerveznek akciót. A gedói diákjai már jó előre készülnek: hetekkel korábban összekötözik az otthon összeszedett napilapokat és reklámújságokat. Zömében az otthoni papírhulladékot viszik leadni, de még a szomszéd utcákban is körbe járnak.

– Tavaly a legügyesebb osztályunk 1697 kilogramm újságpapírt gyűjtött – mondta Kothencz Erzsébet igazgatóhelyettes. – Összesen pedig 14 ezer 23 kilogrammot hoztak be a gyerekek.

A pénzt – ahogyan az összes intézményben – itt is a gyerekek kapják: az őszi gyűjtés bevételét a diákönkormányzat használhatja fel, a tavaszi akcióból az osztálykirándulásokhoz járulnak hozzá.

A dorozsmai Jerney-iskolában legutóbb mintegy 16 ezer kilogramm papírt gyűjtöttek össze a tanulók, s munkájuk gyümölcsét is élvezhetik, hiszen a papírért kapott pénzt itt is rájuk költik.

A szegedi óvodákban is hagyománya van a környezettudatos gondolkodás átadásának, itt is gyűjtik a papírt. A Hajnóczy utcaiban például egész évben folyamatosan. Az oviban kihelyezett ládába rakhatják a szülők az összekötözött újságokat, ami később a pincébe, onnan pedig a MÉH-telepre vándorol.

Jutalom a legügyesebbeknek

A MÉH Zrt. őszi és tavaszi akciói során a legjobban teljesítő intézményeket jutalmazza. Az elmúlt időszakban az iskolások 13 ezer tonna papírt gyűjtöttek össze, tudtuk meg Szabó Péter kereskedelmi igazgatótól. A legügyesebbek tárgyjutalomban részesülnek. A társaságtól olyan eszközöket kapnak az iskolák, amire épp szükségük van: zsámolyt, kispályás kaput.

– Régóta hagyomány az óvodánkban, hogy nálunk mindennap van papírgyűjtés – mondta Molnár Márta óvodavezető. – A szülők támogatják ezt a kezdeményezést, rengeteg újságot hoznak, amit köszönünk nekik. E nélkül ugyanis nem tudnánk ennyi szép és hasznos dolgot vásárolni a gyerekeknek. Legutóbb rollert, kismotort, sportszereket és készségfejlesztő játékokat vásároltunk.

Ezek az akciók nemcsak azért hasznosak, mert sok kicsi sokra megy alapon az intézmények pluszpénzhez jutnak. (A bevételért egyébként nagyon meg kell dolgozni, hiszen a MÉH-telepen egy kiló papírt négy forintért vesznek át.) A gyerekek azt is megtanulják: a papír újra felhasználható, így a kukába dobás helyett hasznosabb, ha összegyűjtik, összekötik, és a MÉH telepre kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!