Szeged és környéke

2007.01.07. 15:19

Utazni már csak utazási utalvánnyal

Az egészségbiztosítási szabályozás megváltozott. Januártól például a hitelezetett utazási utalvány helyett a jogosultak már csak új utazási utalvánnyal közlekedhetnek.

Jelentősen megváltozott az egészségügyet és az egészségbiztosítást érintő szabályozás január 1-jétől. Módosult egyebek mellett az utazási költségtérítésre vonatkozó rendelkezés – közölte Schleining Ibolya, a Csongrád Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója. Megszűnt a hitelezett utazási utalvánnyal történő térítésmentes utazás lehetősége, tehát januártól ilyen utazási utalványt az egészségügyi szolgáltató már nem állíthat ki. Helyette az utazási utalvány elnevezésű nyomtatványt kell használni.

Az új utazási utalványt változatlanul a kiállításra és a szolgáltatás igénybevételének igazolására jogosult orvos, illetve az intézmény vezetője által kijelölt személy adja ki a biztosítottak részére. Ez azt jelenti, hogy ettől az évtől csak utazási utalvány alapján lehet a költségtérítést megállapítani és elszámolni. Autóbuszon, vonaton utazó beutalt biztosítottnak minden esetben menetjegyet kell vásárolnia az utazáshoz, amelyet csatolni kell a szabályszerűen kiállított utalvány mellé.
Utólagos elszámolásra a lakóhely szerint illetékes egészségbiztosítási pénztárhoz kell elküldeni. Menetjegy hiányában nincs lehetőség a költségtérítés megállapítására. Az egészségbiztosítási pénztár az utazási költségtérítés összegét a biztosított részére postán vagy – külön jelzés alapján – banki átutalással küldi el.

Az egészségügyi szolgáltatóknak az új típusú utazási utalványtömbök megérkezéséig a korábban használt UTK 10 utazási utalványt kell használniuk.

Nem változott az utazási költségtérítés rendje azoknál a biztosítottaknál, akik egészségi állapotuk miatt tömegközlekedési járművet nem tudnak igénybe venni. Nekik, ha gépkocsival utaznak, továbbra is az adott viszonylatban közlekedő legalacsonyabb díjtételű tömegközlekedési eszköz jegyára alapján határozzuk meg a költségtérítés összegét. Fontos, hogy január 1-jétől az utazási utalványt kiállító orvosnak az utalványon külön fel kell tüntetnie a gépkocsi igénybevételének szükségességét és indokát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!