Szeged és környéke

2007.01.01. 15:19

Vitorlázással indították az évet

Az új esztendő első napján sokan maradtak délutánig az ágyban, kipihenni a szilveszteri mulatozás fáradságait. Néhány elszánt szegedi férfi és nő azonban egészen másképp képzelte el a tegnap kora délutánját. A Démász vízitelepén találkoztak, hogy a tavasziasan enyhe időben vízre szálljanak a Tiszán egy 470-es vitorlás hajóval.

Horváth Levente

Kipper György (jobbról) a Tiszán. Az idő és a széljárás is ideális volt. Fotó: Segesvári CsabaA szegedi vitorlázók hagyományos január elsejei Tisza-parti találkozóját igazi piknik hangulat jellemezte. Az óév utolsó napján felkavart gyomornak igazi áldás volt a nyárson sült malacpecsenye, és a száraznak éppen nem nevezhető torkok is jól nyelték a forralt bort a Démász vízitelepén. Majd ötvenfős kis csapat gyűlt össze, hogy egy 470-es vitorlás hajó legénységét folyamatosan cserélve, sötétedésig hódoljanak kedvenc sportjuknak. A kis műanyag jolle szinte repült a délnyugati szélben, a bátor vállalkozók legnagyobb örömére.

Kipper György, a szegedi vitorlázók sportegyesületének elnöke örömmel állapította meg, hogy kegyes hozzájuk az időjárás, hiszen a kora délutáni napsütésben 11 fokot mutatott a hőmérő: – Úgy tűnik, nem lesz eső és, a széljárás is ideális. Most csak egy műanyag jolléval vitorlázhatunk, a többi hajót téliesítettük, de március közepéig a teljes flotta, mind a tizenhárom hajó vízre száll – tekintett a jövőbe a Tiszavirág Sportegyesület elnöke, és már ment is megzabolázni a törékeny kis hajót. A hozzáértő kezek között 15 kilométer/órára is felgyorsult a jolle, amely széles piruettekkel cikázott a Tiszán. Akinek túl merész vállalkozásnak tűnt a vitorlázás, az Döncivel, egy húszszemélyes sörözős jachttal keringőzhetett a folyón. Kecse Nagy Ferenc Szentesről ruccant át Szegedre. A szörfözés szerelmese minden vízi sportot szívesen kipróbál:

– A szentesi Termál-tón, valamint Horvátországban és Törökországban szoktam szörfözni. A vitorlázást eddig csak a Balatonon próbáltam, de itt a Tiszán is fantasztikus kaland – mondta el a férfi. Nők is szép számmal érkeztek a szeles sport szegedi idénynyitójára, köztük Verpoorten Eszter is. – Már évek óta szenvedélyem a vitorlázás. A férjemmel hajókkal kereskedünk. A motoros- és a vitorláshajó-tanfolyamot magam is elvégeztem Szegeden. Azóta rendszeresen vitorlázom a Tiszán és az Adrián. Előbbit jobban szeretem, mert az nagyobb sportélmény, mint a tengeren hajózni – mondta el Eszter, majd hozzátette: ha nincs szél, akkor sem szakad el a víztől, mert kajakba ül, vagy ha befagy a folyó, akkor a Maty-éren jégszörfözik.

A Szeged környéki sportbarátok mellett messzebbről is jöttek, hogy vitorlázzanak a Tiszán. Rendek Zoltán Mogyoródról érkezett. A hajóépítő férfi a hegyoldalban készíti a tengeri vitorlásokat. – Persze több hajót javítunk, mint készítünk. Most egy olyan hajót kell újjáépítenem, amit valaha a svéd királyi család rendelt meg. Egy másik, tízméteres óceánjáró hajót már a negyedik éve építek. Ez alkalmas lesz a Föld megkerülésére is.

A szegedi vitorlások, ha a Földet nem is kerülték meg, azért remekül szórakoztak. És már most várják a tavaszt, amikor a teljes szegedi flotta, mind a tizenhárom hajó együtt szelheti a habokat a Tiszán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!