Szeged és környéke

2007.01.18. 15:19

Zene, film: másolni szabad, de másoltatni tilos

Filmeket, zenéket, játékokat is megszerezhetünk a különböző weboldalakról és szerverekről. Az internetes kávézókból azonban csak a saját magunk által készített másolatot vihetjük haza.

A modern technika lehetővé teszi, hogy számítógépen nézzünk filmeket, internetről töltsünk le zenéket. Ám aki internetes kávéházban írat CD-re filmet, zenét, az törvénysértést követ el. Tehát az internetes kávézók adta lehetőségről szólva sem igaz, hogy az ott dolgozók megírhatják nekünk CD-re a filmeket, zenéket. A valóság az, hogy ezeket a fájlokat kizárólag magunk másolhatjuk, hiszen ha egy másik személlyel másoltatjuk, szabálysértést követünk el.

Magáncélú másolás

A szerzői jogi oltalom alatt álló művek (például film, zene, irodalmi alkotások) magáncélú letöltése, ha jövedelemszerző vagy jövedelemfokozó célja nincs, magáncélú másolásnak minősül – tudtuk meg Szinger Andrástól, az Artisjusz Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület jogi képviselőjétől. A magáncélú másolatkészítés pedig – a jogszabály értelmében – nem engedélyköteles akkor sem, ha egy internet kávézóban történik. A szabad magáncélú másolás nem terjed ki semmilyen szoftverre.

– A vendégek kizárólag saját szellemi terméküket írattathatják ki CD-re, ez ugyanis nem törvényellenes. Szerzői jogi oltalom alatt álló művek másoltatása munkatársainkkal: jogsértő lenne – mondja Sashegyi Árpád, a szegedi Mátrix internetes kávézó tulajdonosa. – Az érdeklődők filmeket, zenéket, játékokat tölthetnek le legális oldalakról, megnézhetik, meghallgathatják nálunk, de nem vihetik haza semmilyen adathordozón. Akik CD-írást kérnek, azoknak munkatársainknál kell nyilatkozniuk arról, hogy büntetőjogi felelősségük tudatában kijelentik: nem követnek el szerzői jogsértést.

Sok fiatal él a világháló adta lehetőséggel, köztük András is, aki az egyik internetes kávézó állandó vendége.
– Legtöbbször zenéket töltök le, főleg a zeneáruház oldaláról. Innen egyenként is lehet dalokat venni, nem kell kifizetni egy egész CD árát. Csengőhangot is le lehet tölteni bizonyos oldalakról, ezekért emelt díjas SMS-ben kell fizetni, míg a zenékért bankkártyával. Ám a dalok nem küldhetők tovább, mert biztonsági azonosítóval vannak ellátva.

B. B. A.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!