Szeged és környéke

2007.02.13. 15:19

Karmester koncertre, sportvezető sportra ad

Állatokon mintha többen szeretnének segíteni, mint embereken – legalábbis erre lehet következtetni az adók egy százalékának utalásából. Az országos listán az első ötven legtöbb pénzt kapott szervezet között két Csongrád megyei van, mindkettő állatvédő. Az ismert személyiségek jobbára a hivatásukhoz közel álló civileknek utalnak.

Horváth Levente

Rajtuk is sokan segítenek adójuk 1 százalékával. Fotó: Segesvári CsabaKét szegedi székhelyű civil szervezet is benne van az első ötvenben: a 2006-os adó egy százalékából a legnagyobb bevételre tettek szert. Az egyik az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület a 33. helyet foglalja el: tavaly 19 millió 318 ezer 364 forintot gyűjtött be a felajánlásokból. – Örülünk, hogy ilyen jó helyen szerepelünk a listán. Elsősorban az állatvédelmi szemlélet megerősítésén fáradozunk, megelőző munkát végzünk. Szeged egykori gyepmesteri telepén állatkezelő telepet is kialakítottunk, amelyet folyamatosan újítunk a befolyt adományokból – árulta el az Orpheus elnöke, Seres Zoltán. A Délmagyarország és a Délvilág által is támogatott Tappancs Alapítvány 13 millió 121 ezer 62 forinttal a 46. pozíciót foglalja el a legnagyobb bevételű szervezetek listáján.

A százas listán egyébként nem találunk Csongrád megyei gyermek- vagy egészségvédő szervezetet. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat három megyében évente közel 1300 mentést végez. Huszonnégy órában, napi három műszakban több mint ötven dolgozó biztosítja a szolgálatot.
Az alapítványnak tavaly közel ötmillió forint jutott az egy százalékokból. – Ez a teljes költségvetésünk nyolc, nyolc és fél százalékát teszi ki, de természetesen minden adományért hálásak vagyunk. Egy szegedi bank és egy autószalon megközelítőleg további egy-egy millióval segít bennünket, és az államtól is kapunk támogatást. A mobil intenzív osztálynak megfelelő szolgálatunk az életmentéshez szükséges eszközökkel, lélegeztetőgéppel, monitorokkal is rendelkezik, amelyek a koraszülöttek, szívműtétre szorulók, és más életveszélyben lévő gyerekek mentésében, vagy akár otthonszüléseknél is segítenek – mondta el az alapítvány kuratóriumi elnöke, Pintér Sándor.

Az egyházaknak is utalhatunk

Egyéni vállalkozó és az általános forgalmi adót fizető magánszemély február 15-éig, az önadózást választó magánszemélyek május 21-éig adhatják le rendelkező nyilatkozatukat az egy százalékról. Az egyházak, vagy kiemelt költségvetési irányzat javára további egy százalékról rendelkezhetnek az adózók.

Ismert szegedi személyiségeket is megkérdeztünk: utalják-e az adójuk egy százalékát? Gyüdi Sándor, a szegedi szimfonikusok karnagy-igazgatója elmondása szerint könnyű helyzetben van: – A zenekarunk megjelentet egy kiadványt, a Hangolót. Ennek a finanszírozására, valamint az ifjúságnak szóló Matiné hangversenyeinkre fordítjuk a befolyt egy százalékokat.

Petrovics Kálmán, a Démász-Szegedi VE igazgatója évek óta a klub egykori versenyzőjének emlékére létrehozott Hanzok Örs Alapítványnak utal. – Az alapítvány az utánpótláskorú versenyzőket segíti hajók vásárlásával, edzőtáborozással és emlékverseny megrendezésével – mondta el a sportvezető. Hozzátette: minden civil kezdeményezést támogatni kell, legyen szó gyermek- vagy egészségvédelemről. A lényeg, hogy az adózók éljenek a lehetőséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!