Szeged és környéke

2007.02.08. 15:19

Névadót tartanak a 150. születésnapon

Nevet kaphatnak a százötven éves szegedi Fekete Ház kiállítótermei. Őszig gyűjti a múzeum a látogatók ötleteit.

Őszig lehet szavazni arról, mi legyen a termek neve – mondja Tolnay József gondnok. Fotó: Frank YvetteMásfél évszázada, 1857-ben épült Szeged egyik közismert épülete, a Fekete Ház. A Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyeként működő patinás sarokház születésnapját ősszel ünneplik. Az évfordulóra a Fekete Ház stílusosan kiállítással készül: saját történetét és a városhoz fűződő kapcsolatát mutatja be. A születésnap részeként nevet adnak a kiállítóhely termeinek.

Amióta tavaly szeptemberben a Tisza-parti közművelődési palotáját felújításra bezárták, Szegeden a Fekete Ház jeleníti meg a múzeumot. Itt kapott helyet a Dalí-kiállítás, és az 1956-os forradalom szegedi emlékeit felvonultató tárlat. A születésnapos épületben lesz látható egy hét múlva Kanalas József fafaragó munkáiból nyíló kiállítás. Aztán az ezeréves magyar kézművességet mutatja be egy összeállítás, amit egy ékszerkiállítás, és később egy díszletbemutató követ. Áprilisban a száz éve született Buday György fametszőre emlékeznek.

A Fekete Ház földszinti termeinek nevére őszig várják az ötleteket a portán és a [email protected] internetes címen. A javaslatot tenni a helyszínen szerzett benyomás alapján is lehet. Február 16-ától nyitvatartási időben ingyen látogathatja a Somogyi utcai kiállítóhelyet, aki belépéskor azt mondja: „névadási látogatásra" érkezett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!