Szeged és környéke

2007.02.28. 15:19

Szegedi kávéházak a 100-as toplistán

A kávéházak hazai toplistájára három szegedi vendéglátóhely is bekerült. A sors iróniája, hogy amikor ezek a sorok megjelennek, a Bécsi Kávéház már végleg bezárt, az A Cappellát pedig, ahogy tegnapi számunkban megírtuk, átmenetileg becsukatta a vám- és pénzügyőrség. Így a három kiemelkedő minősítést szerzett vendéglátóhelyből jelenleg csak a Corso Café látogatható. Az inkognitóban közlekedő bírálók egyébként mindhárom helyen azt tapasztalták: első a vendég.

Cs. Gát László

Három szegedi vendéglátóhely is felkerült az ország legjobb kávéházainak százas toplistájára, amelyet a kávéházak.hu internetes portál állított fel. Az A Cappella cukrászda, a Bécsi Kávéház és a Corso Café szerepel a legjobbak között. A zsűri, mely inkognitóban járta végig a kávézókat mindenre kiterjedő szempontrendszert állított fel.

Azt az alapelvet tartották szem előtt, hogy „a kávétól serkentett emberek a kávéházban találkozva, annak kényelmi és információs szolgáltatásait igénybe véve sajátos alkotófolyamatban vesznek részt". Az értékelt területeket az alapján vizsgálták, hogy ezt az alkotófolyamatot mennyiben és milyen módon segítik vagy hátráltatják a kávéházak szolgáltatásaikkal. A zsűri figyelte többek között a térkialakítást, a termelőmunka, az értékesítés, a szolgáltatás és a fogyasztás eszközeit. Különös tekintettel voltak a vendégkezelésre, valamint az ételek és az italok minőségére.

A három rangsorolt szegedi kávézó közül csak az A Cappella cukrászdában tudtak arról, hogy felkerültek a listára. Balogh Zsuzsanna ügyvezető elmondta: megtisztelő az elismerés, de az is biztos, hogy nem a felméréstől függ a forgalmuk.
– Mi nem a zsűri kedvéért, hanem a naponta betérő emberekért teszünk meg mindent – jelentette ki az ügyvezető.

A listát vizsgálva feltűnő, hogy a Top 100 kávézó kétharmadát budapesti helyek foglalják el, míg a vidéki üzletek túlnyomó többsége a megyeszékhelyekről, illetve a nagyobb városokból került ki. Az egyik szervező, Orbán Gergely szerint ennek magyarázata egyszerű: a minőségi kávéházi élethez ezeken a helyszíneken léteznek együtt a feltételek. Itt van egyetemi és üzleti élet, itt él a régi és új középpolgári réteg, amelynek igénye, illetve lehetősége van a mindennapok vendéglátására, és nem elhanyagolható tényező a külföldi vendégek és a beszállítók koncentrált jelenléte sem.

Tavaly a közönségszavazáson a második legtöbb szavazatot kapta a Bécsi Kávéház, mely vasárnap bezárt. Papp Róbert ügyvezető kifejtette, hogy minden városban szükség lenne polgári kávéházra. – A vendég szempontjából a kávéház ugyanúgy tükre lehet egy városnak, mint a tisztasága – mondta az ügyvezető.

A kávéházak.hu műhelye, mely a rendszerváltás utáni évektől kezdve nyomon követi a hazai kávés vendéglátás alakulását, úgy tapasztalta, hogy 2006 az áttörés éve volt. Tavaly minden eddigit felülmúlóan nyitottak meg valóban kávéközpontú, ugyanakkor megfogható célcsoportra építő, közepes méretű kávézók. Mára elmondhatjuk, bárhol lakunk, néhány kilométeren belül bizonyosan rábukkanunk egy kávés vendéglátóüzletre. Sőt ami ennél fontosabb: mind többen használják is ezeket a helyeket. Valódi és most már igazán országos trend lett kávézóban találkozni, délutáni csevegésre, hétvégi ebédre, esti sörözésre. A kávéházak gyors elterjedésével megteremtődött a gyorséttermek, a sörözők és az elkocsmásodott presszók minőségi alternatívája.

– Törzsvendégeink napi rendszerességgel átjönnek más városokból, hogy beüljenek hozzánk. Ez is egyfajta elismerést jelent – hangsúlyozta Oláh Attila, a Corso Café egyik tulajdonosa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!