Szeged és környéke

2007.03.16. 15:19

Barta Dóra érdemes művész lett

Volt már az év legjobb táncosnője, Harangozó-díjas táncművész, Nívó-díjas táncpedagógus. Barta Dóra, a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa az ünnep alkalmából újabb elismerésben részesült: érdemes művész lett.

Horváth Levente

– Sablonos szöveg, amit mondok, de nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy milyen díjat kapok. A korom nem feltétlenül indokolja ezt az elismerést. Remélem, még a pályám derekán sem vagyok, nem hogy a végén. Ráadásul az érdemes művészek között elég egyedi eset az, hogy valaki vidékről, a kortárs tánc területéről kapja meg a díjat – hadarta egy szuszra a Szegedi Kortárs Balett vezető táncosa, Barta Dóra, akit telefonon értünk el, a szülővárosában, Egerben tartózkodik. – Rám mindig jó hatással voltak a díjak. Lendületet és energiatöbbletet kaptam tőlük – folytatta a táncművész.

Névjegy

Született: Eger, 1975. 07. 08.
Táncművész: 1995–2001: Budapest Táncszínház; 2001–: a Szegedi Kortárs Balett tagja.
Fontosabb díjak: 2007: érdemes művész, 2006: Prima-díj, 2005: Euro-Pas-díj – kortárs tánc kategória, 2003: Imre Zoltán-díj, 2002: Harangozó-díj, 2002: Veszprémi táncfesztivál „Legjobb táncosnő" díja, 2001: „Az év táncművésze".
Fontosabb szerepek: Új világ, A csodálatos mandarin, A fából faragott királyfi, Carmen, Carmina Burana, Homo ludens, Sztravinszkij-est: Tavaszi áldozat, Tűzmadár, Bolero.
Fontosabb koreográfiák: Mozart-táncok, Négy évszak, Schubert: A Halál és a Lányka, Gyökerek, Bach: Angyalok háborúja, Titkok forrása.

Büszke is lehet magára, hiszen nemcsak a szakma, de a közönség is a keblére ölelte: 2002-ben Veszprémben a kritikusok szerint övé volt a legjobb alakítás, ráadásul a darab, A csodálatos mandarin a legjobb produkció – és a közönségdíjat is besöpörte. – A szakmai díjak tánctechnika elismerését jelentik, a művészi előadásmódnak szólnak, de egy pillanatig sem feledem, hogy a közönségnek játszom. Ezért az ő elismerésük legalább annyira mély nyomot hagy bennem. Rák jegyű vagyok: tele érzelmekkel és indulatokkal.

Barta Dórának nem jut ideje a pihenésre. A pénteki napja is próbával telt. Gőzerővel készült koreográfusi bemutatójára, a Boleróra. A darab pikantériája, hogy Dóra maga is táncolt már Ravel zenéjére. – Egerben alkotóként is bontogathatom a szárnyaimat: koreográfusként is meg tudok mutatkozni. A Boleróban fontos szerepet tölt be a mozgásanyag. Ahogy a zene is építkezik, erősödik, ugyanúgy a táncosnak is ki kell égnie. Az én koreográfiám nem egy duettre épül, hanem egy nő története. Hamarosan lesz még egy bemutatóm: a tabula rasa. Néhány általam nagyra tartott szegedi táncost is elcsaltam Egerbe: Finta Gábor, Haller János és [namelink name="Fekete Zoltán"] is ott lesz a színpadon.

– Továbbra is Szeged marad az otthonom és a munkám jelentős része is ide köt. Általában azzal telnek a napjaim, hogy reggel bemegyek a kisszínházba, este pedig kijövök – árulkodott munkamániájáról. Hamarosan új szerepben is bemutatkozik a színpadon: párja, [namelink name="Juronics Tamás"] koreográfiájában, a XX. században táncol majd a Művészetek Palotájában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!