Szeged és környéke

2007.03.11. 15:19

Szegeden illegálisak a viadalok

A póker népszerűsége az utóbbi években rohamosan nő. Baráti társaságok, szerencsére építő amatőrök és taktikázó profik kedvelt szórakozási, sőt pénzkereseti formája lett. Szegeden is számos helyen játszanak pénzben, holott ez törvénytelen.

Egy belvárosi szórakozóhely félreeső termében járunk. Az asztalokat zöld posztó borítja, rajtuk „Fortune Poker" felirat. Annak a játéknak viszont, amelyet ezen játszanak, a hozzáértők szerint semmi köze a szerencséhez.

Amikor a szegedi pókeréletet akartuk bemutatni, nem sejtettük, hogy az illegális szerencsejátékok világába teszünk kirándulást. A pókerverseny szervezője azonban felvilágosít: Magyarországon mindössze hat helyen, kizárólag kaszinókban lehet legálisan pénzben pókerezni.

Pénzben csak kaszinóban

Az APEH Szerencsejáték Felügyeleti Főosztályától kapott tájékoztatás szerint a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvény értelmében „szerencsejáték minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében, meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá", illetve „ha a nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véletlentől függ". Az utóbbi minden esetben igaz a pókerre, azt mondhatjuk tehát, hogy ha egy pókerjátékban a játékosok a játékban való részvétel érdekében tétet, például részvételi díjat fizetnek, vagy a játékosok az eredménytől függően nyereményre válnak jogosulttá, a játék szerencsejátéknak minősül. Függetlenül attól, hogy azt otthon, baráti körben, vendéglátó-ipari egységben vagy pókerklubban játsszák. Magyarországon jelenleg hat helyen, három Budapesten és három vidéki városban, Kecskeméten, Győrött és Sopronban működtetett kaszinóban van lehetőség pénzben pókerezni, a fenti körbe nem tartozó személyek, társaságok által szervezett játék illegális.

Minden más, fizetős pókerviadal a szerencsejátékról szóló törvénybe ütköző, illegális rendezvény. Elvben. Szegeden mégis több helyen lehet pénzben pókerezni, itt például hetente három este 15-20 ember játszik három asztalnál. Már egy átlagos napon, hiszen háromhavonta vannak 17 asztalos versenyek is. Ezeken mintegy 130-an vesznek részt, az első tizenötöt díjazzák, összesen kétmillió forint osztanak ki. A legjobbak így kilenc hónap alatt 12 millió forintot is megkeresnek a zöld asztal előtt ülve.

– A nevezési díj 5500 forint. Így ma este 55 ezer jön össze, ebből ötezer a mienk, a győztes 25 ezret tehet zsebre, a második 15, a harmadik 10 ezret – meséli a szervező, aki nevének közléséhez nem járul hozzá, így Péternek nevezzük. Barátaival másfél éve kezdtek pókerezni, általában öten-hatan játszottak egy kocsmában. Majd úgy döntöttek, egyesületet alapítanak, és teret engednek a szenvedélyes amatőröknek. Osztókat képeztek ki, ők kezelik a zsetonokat, osztják a lapokat, koordinálják a partit. Olyan jól dolgoznak, hogy minden második héten Pestre hívják őket, egy-egy alkalommal 30 ezer forintért.

A játékosok is ilyen összegekre hajtanak. – Van, aki húszezer alatt le sem ül játszani, hiszen az interneten simán megkeres ennyit, ki sem kell mozdulni a szobából. Élőben viszont izgalmasabb a játék. Játszottam olyannal, aki kiesése után ötször vásárolta magát vissza, 38 ezret fizetett be, pedig 45 ezer volt az összdíjazás – érzékelteti Péter, hogy a póker bizony kőkemény szenvedély.

Itt van például Michael, az amerikai fiatalember. – Jó fej, de rossz játékos. Bármikor leülhetek mellé, kifosztom. Neki száz dollár nem pénz, mosolyog, és megköszöni, ha veszít – mondja Péter, majd int neki: „Sit and go, Michael"! Vagyis: ülj le és játssz.

Súlyos lehet a büntetés

Százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható az, aki közterületen vagy nyilvános helyen tiltott szerencsejátékot szervez. Aki részt vesz ilyenben, százezer forintig terjedő pénzbírságot fizethet. A Btk. a tiltott szerencsejáték rendszeres szervezését, vagy ehhez helyiség rendelkezésre bocsátását két évig tartó szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel szankcionálja.

Michael ezt is teszi, kilenc társával ül asztalhoz. Három közülük középkorú férfi, a többiek fiatalabbak, húszas éveiben járnak. Zsetonban játszanak, 50, 200 és 1000 forintos címlettel. Innentől csupán az osztó szavait, néhány baráti biztatást, valamint a fekete, fehér és piros zsetonok csörgését lehet hallani.

– Egy verseny 3-4 órán át tart, s ugyanúgy, mint a sakkban, van közép- és végjáték. Agresszíven kell játszani, mert a bénák általában túlértékelik a lapjaikat, és nem ijednek meg a nagy tétektől sem – villant fel valamicskét Péter a taktikájából.

Szerinte a legtöbb játékost elárulja viselkedése és az, hogy mennyit emel. Van, akinek ász párnál remeg a szeme, más húzogatja a kártyákat az asztalon – csakhogy közben mindenki számára kiderül, milyen lapja van.

Középiskolásoknak ingyenes

A Helyi Ifjúsági Szolgáltató Iroda Dózsa utcai épületében keddenként 4 órától ingyenes pókertanfolyamot tartanak középiskolások részére. A cél a játék megismertetése és népszerűsítése, ezért nem pénzben játszanak. További felvilágosítás a www.hiszi.szegedvaros.hu internetcímen.

Ő viszont a győztes típusok közé tartozik. A póker ugyanis szerinte nem a szerencséről szól, hanem a tudásról, érzékről. A közelmúltban például egy hazai versenyen 750 ezer forintot nyert.

– Előfordul, hogy tesztelem a saját képességeimet: meg sem nézem, mi van nálam, hanem pusztán az emelési stratégiámmal eljutok a végjátékig. Elég, ha érzem, hogy a másiknál mi van – mondja, miközben alig 15 perc után búcsúzik az első játékos az asztaltól, majd rövidesen még egy. Az egyik középkorú úr elhamarkodottan mond all in-t, így gyorsan eltűnnek előle a zsetonok.

– A szerencsejáték öl, butít és nyomorba dönt – jegyzi meg fotós kollégám, de az egyik játékos kijavítja: „nem, építi a jellemet".

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!