Szeged és környéke

2007.03.28. 16:19

Valami bűzlik – az aulában

A Szegedi Nemzeti Színház két játszóhelyén áprilisban 14-féle produkciót kínálnak 57 előadásban – mondta Székhelyi József színidirektor a tegnapi tájékoztatón, ahol a hónap három új bemutatójáról és két vendégjátékról is szó esett.

Hollósi Zsolt

Otto Nicolai legnépszerűbb operáját, A windsori víg nőket akkor mutatta be legutóbb a szegedi társulat, amikor 1978-ban [namelink name="Molnár László"] a színházhoz szerződött. A zeneigazgató-karmester elmondta: április 20-án és még öt további előadáson újra eldirigálhatja a vígoperát, amit az évad tervezésekor még Gregor József főszereplésével, az ő operaszínpadi búcsújaként szerettek volna színpadra állítani. Kossuth-díjas basszistánknak nem adatott meg, hogy utoljára még egyszer magára öltse Falstaff jelmezét. [namelink name="Toronykőy Attila"] rendezésében így egyedül Gábor Géza lesz Sir John, a korosodó, hájas, iszákos lovag. A víg nőket kettős szereposztásban [namelink name="Vajda Júlia"] és Wittinger Gertrúd, valamint [namelink name="Szonda Éva"] és Tóth Judit alakítja. A rendező izgalmas, kontrasztos, magyar nyelvű előadást ígér.

Kocsis György búcsúztatása

A színház igazgatósága és társulata, valamint a család tudatja, hogy az életének 44. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt színművész, Kocsis György búcsúztatása április 2-án, hétfőn 14 órakor lesz a Belvárosi temető szóróparcellájánál. Azt kérik, hogy barátai és tisztelői egy szál virággal róják le kegyeletüket.

Bemutatóra készül a Szegedi Kortárs Balett is: [namelink name="Juronics Tamás"] szerint XX. század című új darabja szubjektív lenyomata a múlt századnak – szinte futurisztikusan modern számítógépes technika, multimédiás megoldások felhasználásával. Az országot így vagy úgy, de egyaránt elhagyó három magyar zeneszerző, Bartók Béla, Ligeti György és Eötvös Péter egy-egy műve foglalja keretbe a magyar sorsról, történelemről is beszélő darabot, amely három nagy témakörre – Isten, haza, szerelem – épül. Az április 27-i kisszínházi premier után két nappal a Művészetek Palotájában is eljátsszák a tánc világnapja alkalmából.

A Hóra Színház társulata 7-én és 8-án adja elő Tanács István koreografálásában, Bálint Zsolt és Földes Gábor élőben megszólaló zenéjére a Táncoló Európa című produkciót, amely az Európai Unió 27 tagállamának táncait, dalait mutatja be. Folytatják a felolvasó-színházi sorozatot: április 20-án az SZTE Dugonics téri aulájában [namelink name="Galkó Bence"] rendezésében látható az ismert médiaszemélyiség, újságíró, Bolgár György intenzíven politikus, de nem aktuálpolitizáló Hamlet-parafrázisa, Valami bűzlik címmel. Az előadás érdekessége, hogy a kisszínházi Hamlet szereplői játsszák a párhuzamosan kiosztható szerepeket.

A hónap utolsó napján Bozsik Yvette Dulceamar című koreográfiájával a Konstancai Nemzeti Színház vendégszerepel a kisszínházban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!