Szeged és környéke

2007.05.31. 16:19

Három és fél év alatt 250 rendőrügy

Az országban sorra kirobbant rendőrbotrányok kapcsán érdeklődtünk a Szegedi Nyomozó Ügyészségnél: az elmúlt három és fél évben hány, a megyében szolgáló rendőr, határőr és vámos ellen érkezett feljelentés hozzájuk.

Kiss Gábor Gergely

Az utóbbi hetekben napvilágra kerülő rendőrségi botrányok miatt a miniszterelnök tegnapi hatállyal menesztette [namelink name="Bene László"] országos-, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt, Dobozi Józsefet, a Rebisz vezetőjét, valamint felmentette Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztert. Egyes internetes médiumok újabb rendőrbotrányt emlegetve tegnap már vezető hírként hozták le a Szegedi Rendészeti Szakközépiskola volt oktatójának, az egykori rendőrségi törzszászlósnak az ügyét, akit lőszerrel való visszaéléssel gyanúsít a Szegedi Nyomozó Ügyészség.

Rajta kívül is akadnak azonban szép számmal olyan, a megyében szolgáló vagy szolgált egyenruhások – rendőrök, vámosok, határőrök – akik valamilyen módon az elmúlt években összeütközésbe kerültek a törvénnyel, de legalábbis érkezett ellenük feljelentés a Szegedi Nyomozó Ügyészségre. 2004-ben 92 rendőr ellen tettek feljelentést.

Az ügyészség nyomozást 71 esetben rendelt el, amelyből végül nyolc rendőr (öt szegedi, kettő makói és egy hódmezővásárhelyi) ellen emeltek vádat. Bariné [namelink name="Tóth Éva"] ügyész, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője elmondta, a vád ezekben az esetekben vesztegetés, hivatali visszaélés, közlekedési baleset, bántalmazás, valamint zsarolás volt. Egy évvel később, 2005-ben 70 rendőrt jelentettek fel az ügyészségen, közülük négy ellen pedig sikkasztás, államtitoksértés és ittas járművezetés miatt vádat is emeltek. A bűnösök: egy-egy szentesi, hódmezővásárhelyi, szegedi és egy, a megyei főkapitányságon dolgozó rendőr. 2006-ban 65 feljelentésből 53 esetben rendeltek el nyomozást rendőrök ellen, de csak három ügyben emeltek vádat, főként hivatali visszaélés miatt.

Ez év július 1-jétől tartoznak a nyomozó ügyészség hatáskörébe a vám- és pénzügyőrök által elkövetett cselekmények is, ellenük 15 feljelentés érkezett 2006-ban, amiből 12 esetben nyomozást rendeltek el, végül vádat két egyenruhás ellen emeltek. Idén eddig 24 rendőrrel szemben tettek feljelentést, amiből ötöt elutasított az ügyészség, a többiben azonban nyomozást rendelt el. Ennek alapján hét ügyben már megszüntették a nyomozást, egy elkövetővel szemben vádat emeltek, tíz ügyben még mindig folyamatban van a nyomozás.

A legtöbb feljelentés hivatalos eljárásban való bántalmazás miatt érkezett. A vámosok közül idén egy, a határőrök közül négy testületi tagot hallgattak ki gyanúsítottként. – Utóbbiaknál jellemzően nem a szolgálati viszonyukkal összefüggésben, hanem közúti baleset, ittas járművezetés, rongálás miatt folyt eljárás – tájékoztatta lapunkat Bariné [namelink name="Tóth Éva"]. 2007-ben vádat emeltek továbbá két büntetés-végrehajtási testületi taggal szemben is és bírósági eljárás van folyamatban két makói rendőrrel szemben cigarettacsempészet és egyéb bűncselekmények miatt.

– A feljelentések, illetve az elrendelt nyomozások számához képest kevés olyan ügy van, amelyben valamely rendvédelmi szerv állományába tartozó személy gyanúsítására, illetve vele szemben vádemelésre került sor. A feljelentések az esetek döntő többségében nem megalapozottak, vagy az eljárás során az abban foglaltak nem bizonyíthatóak – foglalta össze az elmúlt három év egyenruhások ellen tett feljelentések tapasztalatait Bariné [namelink name="Tóth Éva"] ügyész.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!