Szeged és környéke

2007.05.30. 16:19

Hírességekre hasonlító szegediek

Mihail Gorbacsov a Mars térhez közel lakik, a Gyűrűk ura című film két főszereplője, Frodó és a tünde hercegnő pedig rendszeresen feltűnik Szeged utcáin. Na jó, ha ők nem is, de hasonmásaik valóban köztünk élnek.

R. Tóth Gábor

– Jön Gorbacsov – hangzott Szőregen szinte heti gyakorisággal a 80-as évek végén. Pedig nem a szovjet kommunista párt első titkára érkezett a helyi téeszbe, csupán az állattenyésztési ágazatvezető, Gémes Mihály. Bár a gorbacsovi védjeggyé vált anyajeggyel nem rendelkezik, a 66 éves szegedi férfi valóban hasonlít a Szovjetunió utolsó vezetőjére.

Még jó, hogy nem Brezsnyev

– Eleinte csak a hátam mögött emlegettek így a beosztottaim, jó egy év kellett, míg visszahallottam egy ebéd közben. Nem haragudtam érte – mondja, hozzátéve, nyilván más lett volna a helyzet, ha Brezsnyevre hasonlít. – Megtiszteltetésnek éreztem a dolgot, hiszen Gorbacsov nevéhez számos történelmi lépés fűződik. Ahogyan ő, a munkában én sem tartottam vasfegyelmet, mindenkit érdemei szerint ismertem el, és hangsúlyoztam a nyitottságot – vall arról, hogyan szökött be az ő mindennapjaiba a glasznoszty és a peresztrojka. Háromszor járt a Szovjetunióban is, persze nem főtitkárnak járó KGB-biztosítással, hanem barátságvonaton utazott Leningrádba. Itt is szóvá tették a hasonlóságot, de inkább nem ragozta a témát, miután megtudta, a helyiek csak két hétben egyszer látnak húst.

Ma már keveset lehet hallani Gorbacsovról, Gémes Mihályt sem zaklatják a párhuzammal, még családjában sem. Mostanság inkább Kádár-paródiákkal szórakoztatja őket.

Egy keleti blokk panoptikum megvalósítása mellett Szegeden immár egy alacsony költségvetésű Gyűrűk ura-filmet is le lehetne forgatni: a két főszereplőnek is élnek hasonmásai városunkban.

Ön kire hasonlít?

Egy internetes oldal, a www.myheritage.com és egy igazolványkép segítségével máris tesztelhetjük, melyik hírességre hasonlítunk. E sorok írója például az oldal tanúsága szerint kiköpött Stanislav Lem, de Gareth Gates énekes, Christopher Reeve egykori Superman, sőt, Maharishi Mahesh Jogi arcvonásaival is büszkélkedhet.

„Hasonlítani tetszik a tünde hercegnőre"

Mezei Évát például 2003-ban egy szegedi rádióban lapunk újságírója, Szabó C. Szilárd fedezte fel. – Kiléptem az ajtón, és megrohamozott, kérdezte, láttam-e a Gyűrűk urát, mert úgy nézek ki, mint az Arwen hercegnőt alakító Liv Tyler – meséli. Ennek hatására nézte meg a trilógia első részét, de unalmasnak találta. – Észrevettem viszont, hogy a villamoson is többen figyelnek. Gyerekek jöttek hozzám oda, és kérdezték: tetszik tudni, hogy hasonlít a tünde hercegnőre? – emlékszik vissza Mezei Éva, aki ezek után kezdett érdeklődni a színésznő iránt. – Utánanéztem: majdnem egykorúak vagyunk, ő kissé magasabb. Azt is észrevettem, hogy meghízott az utóbbi években, ebben viszont semmi esetre sem követném – mondja az énekesnőként ismert Mezei Éva, aki öt nyelven dalol, popot, latint, dzsesszt, musicalt és táncdalt egyaránt. Liv apjának, Steven Tylernek és rockegyüttesének, az Aero-
smithnek szerzeményei viszont egyelőre nem szerepelnek repertoárjában.

Frodó kondibérlete

– Feltűnő volt, hogy túlságosan sok az összekuncogás a társaságban. Aztán egy lány végre kibökte: hasonlítok Frodóra, a gyűrű hordozójára – eleveníti fel a négy éve, a Gyűrűk ura-film megjelenése óta rendszeresen visszatérő jelenetet Demeter Árpád. A Budapesti Műszaki Egyetemen gépészmérnöknek tanuló fiatalember – jóllehet jelentős színészi vénával rendelkezik, ő a társaság középpontja – eleinte ágált a párhuzam ellen, de amikor már többektől hallotta, „hajlamos lett elhinni". Bár megjegyzi: a Frodót alakító Elijah Wood szeme élénkebb kék színű, alacsonyabb és fiatalabbnak is néz ki. Ennek ellenére fél éve, mikor belépett egy konditerembe, mindenki azonnal Frodónak szólította, még a bérletét is erre a névre állították ki. A csajozásnál azonban egyelőre nem hasznosítható a hasonlóság, legalábbis eddig nem volt olyan lány, aki azzal lépett volna hozzá: szia, olyan aranyos vagy, mint Frodó, van nálad gyűrű?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!