Szeged és környéke

2007.05.08. 16:19

Johnny két ujja bánja a XX. századot

Törött ujjakkal táncol Haller János, a Szegedi Kortárs Balett fiatal művésze. Johnny a XX. század című előadás főpróbáján olyan szerencsétlenül esett, hogy azóta csak ujjpercvédőkkel engedi színpadra az orvos.

Az eset a premiert megelőző este történt: Johnny – ahogy a társai szólítják Haller János táncost –, éppen a ráhulló vérvörös konfettiesőből ugrott fel és amikor földet ért, elesett. – Először nem is éreztem, hogy baj van az ujjaimmal, mert ahogy elvágódtam, a fejemet is megütöttem, és csak azt fájlaltam – meséli a balesetet. – Akkor történt, amikor szólóban egy forradalmárt táncolok Ligeti zenéjére. Csak egy kicsivel később, amikor végeztünk, akkor kezdtek fájni az ujjaim is. Sejtettem, hogy ez necces lesz, Finta Gábor kollégám ugyan nyugtatgatott, hogy ne izguljak, nem lesz semmi baj, el fog múlni, de azután csak tovább sajogtak az ujjaim, ráadásul volt már törésem, így pontosan tudtam, hogy miként fest az ilyesmi. Persze én is próbáltam meggyőzni magam, hogy nem lesz gáz, és nem szóltam [namelink name="Juronics Tamás"]nak, a darab rendezőjének, hanem tovább nyomtam a próbát. Akkor viszont már úgy táncoltam, és csináltam a különböző fogásokat, mintha törött ujjakkal mozognék, hogy kipróbáljam, meg tudom-e oldani a másnapi premiert, ha esetleg beigazolódna a félelmem. Másnap már kék-zöld-lila és iszonyú dagadt volt mind a két ujjam, és orvos-rezidens kedvesem megállapította, hogy ez bizony törés.

A Haller fiú akkor már nem várt tovább, hívta [namelink name="Pataki András"] balettigazgatót, aki rögtön elvitte dr. Varga Endréhez, aki a Szegedi Kortárs Balett állandó sebésze. A szakember már a röntgen előtt felállította a diagnózist, amit pár perccel később a felvételek is igazoltak: Jánosnak a középső és a mutató ujja a jobb kezén eltört. – Két kék sínt kaptam, amelyeket három hétig kell viselnem, így nem érzem a fájdalmat, és tudok táncolni. Egyébként déja vu érzésem van, mert pont egy évvel ezelőtt a Háry János alatt a csuklómat törtem – neveti el magát az ifjú balettművész. – A doki azzal a jó tanáccsal bocsátott el, hogy minél többet pihentessem. Csakhogy ebben az idényben lesz még Carmina Burana, Mozart-táncok, és Homo Ludens is. Sebaj, legfeljebb majd tovább divatozok a kék ujjvédőkkel...

Gáti Katalin Teodóra

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!