Szeged és környéke

2007.05.18. 16:19

Lakókat várnak az autistaotthonba

Az egész országból fogadnak lakókat abba a családias autistaotthonba, amely az észak-dunántúli régió összefogásával – testvérlapunk, a Kisalföld támogatásával – négy év alatt közadakozásból épült fel a Győrhöz közeli Mindszentpusztán.

Mindszentpusztán a tizenegy lakónak épült otthonban most öt fiatal autista él. Az intézmény vezetője a márciusi beköltözés óta eltelt időszak egyik legnagyobb eredményének a falak között munkáló szeretetet tartja, amellyel a további lakókat is várják. Dani, Balázs, Lívia, Erzsike és Bálint számára Mindszentpuszta a hét nagyobbik részében a közös otthon, különös világuk közepe, ahol délelőttönként aprólékos gonddal papírvirágokat színeznek, parányi részletekből mókás mesealakokat raknak össze, vagy sorokat formáznak körömnyi műanyag figurákból. Írnak, számolnak, olvasnak. Mindszentpuszta számukra az a hely, ahol békében, ápolóikkal, nevelőikkel és egymással dödörögve töltik együtt a közös étkezéseket, a pihenőidőt, majd este mindenki saját szobájába vonulhat nyugovóra.

Dr. Zakár Andrásné, az intézmény vezetője szerint otthonuk a béke szigete. – Ők öten középsúlyos értelmi fogyatékosok, kettő közülük „csendes", három beszélő autista. Néhányukat agresszív magatartásuk miatt nem tűrte meg korábbi közösségük. Nálunk semmi gond velük! Szerintem amiatt, hogy ezt az épületet rengeteg ember, önzetlen szeretettel és nyitott lélekkel építette, ennek az otthonnak, a helynek szelleme van. Olyan jótékony erő lakozik a falak között, amelytől ezek a perifériára szorult gyerekek megszelídültek, és úgy élünk itt együtt, mint egy nagy család – mondja az intézményvezető.

Korábban várólistán is voltak a Mindszentpusztára jelentkezők, aztán kisebb-nagyobb együttélési gondok miatt csökkentették a létszámot. Most már ismét várnak új lakókat a Magyarországon szinte egyedülálló, ápolással és gondozással szolgáló mindszentpusztai autistaotthonba. Ahol az eddig megszokott foglalkozások mellett hamarosan korongozni és szőni is tudnak, s ha az udvar végében megépül a majorság – igényeikhez mérten –, az állattartás és a növénytermesztés mozzanatait is gyakorolhatják a lakók.

Olyan, főleg autista és/vagy értelmi fogyatékos lakókat várnak, akik betöltötték már a 16. életévüket. Egyszeri belépti díjat, ami máshol több millió forint is lehet, itt nem kell fizetni. Jelentkezni a 06-30-4696-527-es mobilszámon lehet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!