Szeged és környéke

2007.05.06. 16:19

Megnyugtatják az autósokat a pirosnál Szegeden

A közlekedési jelzőlámpák mellett elhelyezett másodpercszámlálók megkönnyítik az átkelést, nyugtatják a pirosnál várakozókat. Hátrányuk azonban, hogy nem minden esetben működnek hibátlanul. A Kossuth Lajos sugárút végénél lógót ez okból kapcsolták ki.

Bobkó Anna

Van, aki sminkel az autóban piros lámpánál várakozva, és olyan is, aki SMS-ezik. A legtöbben azonban – főképp akik sietnek – végigidegeskedik a hosszú perceknek tűnő néhány másodpercet.

– A számlálókat kísérleti jelleggel helyeztük ki. Nyugtató hatással van az autósokra és a gyalogosokra, hiszen látják, meddig kell még egy helyben állniuk – magyarázza Oláh Miklós, a Szegedi Fejlesztési Iroda közlekedési referense. A visszaszámláló berendezések előnye valóban az, hogy tudhatjuk, mikor lesz zöld, de fontos, hogy ne kizárólag az órát figyeljük, hanem a jelzőlámpa szabad jelzésére induljunk – figyelmeztet a szakember.

150 ezerért számlálnak

Tíz másodpercszámlálót helyeztek el Szeged négy kereszteződésében 2005 őszén. A Kossuth Lajos sugárút és a Vásárhelyi Pál utcai kereszteződésnél hármat, a Fonógyári és a Dorozsmai útinál egyet, az Attila utca és a nagykörút találkozásánál kettőt, a Mars tér és a nagykörút kereszteződésénél kettőt, valamint a Radnóti gimnáziumnál egyet a gyalogosoknak. A számlálók darabonként 150 ezer forintba kerültek.

– Nagyon jó volt, amíg működött a másodpercszámláló, hiszen gyorsította az áthaladást a Kossuth Lajos sugárút és a Vásárhelyi Pál utca kereszteződésében – mondja Gera Lajos taxisofőr. – Az autóvezetők fel tudtak készülni. Időben sebességbe tették az autót ezáltal gyorsabban elindulhattak. Több autó fért át egy zöldön. Sokan még a motort is leállították arra a rövid időre. Így spórolhattak a benzinen és a környezetet is kímélték. Nem is értem, miért kapcsolták ki.

– A másodpercszámláló órák csak olyan kereszteződésekben működnek hibátlanul, ahol nincs a gyalogosátkelőnél átkelést segítő nyomógomb, és ahol nincs hurok az útszakaszban – tudjuk meg Turcsányi Istvántól, az órákat karbantartó Vilati Kft. szervizvezetőjétől. A hurok is a gyorsabb haladást segíti, hiszen, ha járművet érzékel, hamarabb vált át zöldre a lámpa. – A számlálók a lámpák ciklusidejéhez igazodnak. Ha ezt a ciklust megtöri a hurok által adott jel, vagy a gyalogos-nyomógomb, az óra működése nem lesz pontos: hamarabb nullára vált, mint ahogyan zöld lenne a lámpa. A Kossuth Lajos sugárút, Vásárhelyi Pál utca kereszteződésénél is ez a probléma merült fel, ezért biztonságosabbnak találtuk kikapcsolni a műszert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!