Szeged és környéke

2007.05.22. 16:19

Négy év után ismét szabadlábon a volt sztárzsaru

Kumbor Tibor volt szegedi sztárzsarut tegnap, negyven nap híján négy évvel az elfogása után szabadlábra helyezték. A másodfokon eljáró bíróság megalapozatlannak tartotta és hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet.

Kumbor Tibor volt szegedi sztárzsarut tegnap, negyven nap híján négy évvel az elfogása után szabadlábra helyezték. A másodfokon eljáró bíróság megalapozatlannak tartotta és hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet. Kumbort másfél éve hat év börtönre ítélték. Az indoklás szerint vádlott-társaival bűnszövetségben, társtettesként, hivatalos személyként magánszemélyeket zsarolt. 

„Ez van! Fellebbezek!"

Ezekkel a szavakkal kommentálta a 2005. október 3-án az ügyében hozott ítéletet Kumbor Tibor. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozó osztályának 2003. július 9-én őrizetbe vett, majd három nappal később letartóztatott volt vezetőjét bűnszövetségben, hivatalos személyként, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett zsarolás, csalás és más bűncselekmények miatt mondta ki bűnösnek a Budai Központi Kerületi Bíróság büntetőtanácsa. Kumbor Tibort hat év, a per másodrendű vádlottját, Hussein Tamer egyiptomi állampolgárt kilenc, a harmadrendű vádlott Manai Reda szíriai állampolgárt hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

„Csak van igazság! Nem csak odafönn!"

Ez a két rövid mondat már tegnap, a Pest Megyei Bíróság számára kedvező végzése után fakadt ki Kumbor Tiborból. A volt rendőrtiszt elérzékenyülve mondta, hogy köszönettel tartozik a családjának, a barátainak és nem utolsósorban az ügyvédjének, hogy végre levették a kezéről a bilincseket és szabadlábra helyezték.

Kumbor Tibornak tegnap délután egy rövid időre még vissza kellett mennie a börtönbe, de nem rabszállítóval vitték. „A szabadulásom előtt a szükséges formaságokat még el kell intéznem" – mondta. A volt sztrárzsaru arra a kérdésre egyelőre nem tudott válaszolni, hogyan tovább. Azt mondta, először magába akarja szívni a szabad levegőt, a jövőn még nem volt ideje gondolkodni.

– A Pest Megyei Bíróság megalapozatlannak találta és hatályon kívül helyezte az első fokú ítéletet, egyúttal új eljárás lefolytatására kötelezte a Budai Központi Kerületi Bíróságot. A bíróság megszüntette az első rendű vádlott Kumbor Tibor előzetes letartóztatását is, és elrendelte ügyfelem házi őrizetét – nyilatkozta lapunknak tegnap Krajkó Zoltán, a volt rendőrtiszt védője.

A szegedi ügyvéd az első fokú ítélet kihirdetése után vette át Kumbor Tibor védelmét. A tegnapi tárgyaláson ő képviselte a harmadrendű vádlott Manai Redát is. A szír férfi szintén szabadlábon védekezhet, míg a másodrendű egyiptomi állampolgár Hussein Tamer továbbra is előzetes letartóztatásban várja a büntetőügy folytatását.

Krajkó Zoltán a Kumbor Tibor ellen hozott ítélet ellen benyújtott 24 oldalas fellebbezésében „megalapozatlannak, ezért érdemi felülbírálatra nem alkalmas"-nak nevezte az első fokú ítéletet. A védő szerint az ügyben ítélkező büntetőtanács tévesen állapított meg tényeket, és azokból téves következtetéseket vont le.

– A bíróság a végzésében kiemelte, amire egyébként én is rámutattam, hogy az elsőfokú hatóság nem tett eleget az indoklási kötelezettségének sem – tette hozzá Krajkó Zoltán.

A védő sem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy mikor folytatódhat, illetve kezdődhet meg újból az eljárás. Azt mondta, talán legkorábban ősszel.

A másodfokú bírósági döntés után Kumbor Tibor még visszament a büntetés-végrehajtási intézetbe – immáron villamossal, és nem a rabomobillal, ami a bíróságra szállította –, ahol elintézte a formaságokat, magához vette személyes dolgait, majd kilépett a börtön kapuján. A tárgyaláson részt vettek családtagjai, köztük felesége és testvére is. A börtönből Kumbor éjszaka érkezett Szegedre. Itt házi őrizetben lesz.


Az őrizetbe vételtől a jogerős ítéletig

2003. július 9.: Őrizetbe veszik Kumbor Tibort, Tamer Husseint és Manai Redát. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának volt vezetőjére a déli órákban a Szegedi Rendőrkapitányság előtt kommandósok csaptak le.
2003. július 11.: A hivatalos személyként elkövetett zsarolás és más bűncselekményekkel gyanúsított Kumbor Tibort, az egyiptomi állampolgár Tamer Husseint és a szír állampolgár Manai Redát a bíróság letartóztatta.
2004. január 19.: A Csongrád Megyei Főügyészség Ügyészségi Nyomozó Hivatala benyújtja a vádiratot Kumbor Tibor és társai ellen. Az első rendű vádlott volt rendőrtisztet folytatólagosan, bűnszövetségben és hivatalos személyként elkövetett zsarolással és csalással vádolják. A vádirat szerint súlyosbító körülménynek számít, hogy Kumbor aktív, vezető beosztású rendőrként követte el a bűncselekményeket.
2004. július 13.: Megkezdődik a nagy érdeklődéssel várt per. Mivel a Szegedi Városi Bíróság Kumbor Tibor miatt elfogultságot jelentett be, a tárgyalás a Budai Központi Kerületi Bíróságon folyik.
2005. október 3.: Kumbor Tibort hat év, a másodrendű vádlott Hussein Tamert kilenc, a harmadrendű vádlott Manai Redát hat év szabadságvesztésre ítélték.
2005. október 6.: A vádlottak és védőik enyhítésért, illetve felmentésért, az ügyész súlyosbításért fellebbez. Kumbor ügyvédet vált.
2006. április: Írásban is „megszületik" az ítélet, amire egyébként harminc, kivételes esetben hatvan napot biztosít a törvény. Az ítélet rendelkező részéből Barna György bíró kifelejti, hogy a 150 millió forint kizsarolt pénzt kinek kell megtérítenie.
2007. május 11: Barna György bíró tájékoztatja az érintetteket, hogy a bíróság végzést hozott, mely kiegészíti a korábbi ítéletet. Eszerint a három vádlottat egyetemlegesen kötelezi, hogy a majdani jogerős ítélet kihirdetését követő 15 napon belül a 150 millió forintot fizessék meg a két sértettnek.
2007. május 22.: A Pest Megyei Bíróság hatályon kívül helyezi az első fokú ítéletet. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!