Szeged és környéke

2007.05.09. 16:19

Nem mozdul az élelmiszerszemét

Lezárult a vizsgálat az illegális öttömösi és sándorfalvi savanyítóüzemek ügyében. Minden szabálytalan volt, a bírság jogerős, de csak ennyi az eredmény. A kotyvalék a helyén maradt, öt hatóság és két önkormányzat az élelmiszer-ellenőrökre vár.

Dombai Tünde

Karácsony előtt bukott le másodszor Öttömösön az Arany Delikát Plusz Kft. illegális savanyúsággyára. Egyszer már egy évvel korábban is rajtakapták a hatóságok, meg is büntették és megsemmisíttették vele a kotyvalékát. A Szegeden lakó Takó Gusztáv cégét tavaly novemberben is ellenőrizte a megyei állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hatóság, és megint lebukott. Az öttömösi munkások áldatlan körülmények, penészedő, mocskos falak között, kézmosó és vécé nélkül, életveszélyes gépekkel aprították a kompótot, savanyút, zöldséget.

Keverték, főzték, használt üvegekbe töltötték és ráragasztották a saját címkéjüket. Az egykori istállóban és az udvaron szutykos műanyag hordókban savanyodott alapanyag, közte döglött patkányok, köröskörül kutyák és lovak jártak. Óriási gödrökbe ásták el a hulladékot és a szabadba engedték a szennyvizet. A cég tulajdonosai – a Takó házaspár és az öttömösi telepet vezető lányuk – egyetlen számlát, igazolást, szerződést, engedélyt sem tudtak felmutatni. Minden tevékenységük szabálytalan volt.

Hatástalan hatóságok

Az öttömösi önkormányzat felfüggesztette a Takó Gusztávnak kiadott, csak udvari göngyölegraktározásra vonatkozó engedélyét és azóta várja az eljárás végét. A sándorfalvi önkormányzat engedélyt sem adott ki, ezért nincs mit visszavonnia. A környezetvédelmi felügyelőség állítólag nem látott semmit gyanúsat, náluk nincs eljárás. A munkaügyi hatóság szerint rájuk nem tartozik az ügy. A munkabiztonsági felügyelőség nem talált működő berendezést, ezért ők sem nyomoznak. Az adóhivatal adótitokra hivatkozva nem ad ki információt, még arról sem, hogy van-e eljárás Takóék ellen. A rendőrség „ismeretlen tettes ellen zártörés vétsége gyanújával" nyomoz.  Takó Gusztáv sándorfalvi telepén hasonló körülményeket találtak az élelmiszer-ellenőrök. Az ellenőrök zárolták a telepeket, lefoglalták a kétszáz tonnányi élelmiszerszemetet. Később Takóék feltörték a hatósági zárat, és elvittek a kotyvalékból. Az élelmiszer-ellenőrök riasztották az önkormányzatokat és a társhatóságokat.

A tisztiorvosi szolgálat az Arany Delikát Plusz Kft.-nek mind a két telepére kiszabott egy-egy millió forint munkavédelmi bírságot „a biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírások nem teljesítése miatt" – ennyire terjedt ki a hatásköre. Az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság engedély nélküli élelmiszergyártásért szintén egy-egy millió forintos bírságot állapított meg. Takó fellebbezett, de a szakhatóság másodfokon is helybenhagyta a határozatot, tehát az jogerős. Egyben elrendelték, hogy a cég ellenőrzött körülmények között szállítsa hulladéklerakóba a szemetét.

– Az Arany Delikát nem szállítja el a hulladékát, nem működik együtt a hatósággal – tudtuk meg Szigeti Sándortól. A megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság vezetője elmondta, Takó bírósághoz fordult, de ennek sincsen halasztó hatálya, a kotyvalékot akkor is el kell tüntetnie. Csakhogy a hatóság mindössze sürgetheti, illetve végrehajtási bírságot szabhat ki. Ha a szeméttulajdonos erre sem mozdul az állategészségügynek közpénzből kell megszerveznie a megsemmisítést, és behajtania a költségeit az Arany Delikáton. Takó Gusztávot kerestük, de nem értük el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!