Szeged és környéke

2007.05.22. 16:19

Tarján felújítására nyolcszázmillió forint

Az országban elsőként Szeged legrégebbi lakótelepét, a tarjánit újítják fel. A kivitelezőt kiválasztották, év végéig kicseréli a közműveket, felújítja a parkokat, a játszótereket, utakat, tereket épít.

Dombai Tünde

Nyolcezer tarjáni környezete szépül meg a következő hónapokban; a szaporodó felújított házak közötti terek és zöldfelületek is megújulnak. Szeged tavaly nyáron – Magyarországon először – uniós pályázaton nyert városrész-rekonstrukcióra több mint 975 millió forintot, a város több mint 108 millió forintos önrészét is beleértve a tervek 1,083 milliárdról szóltak. A város legrégebbi, negyvenéves lakótelepének valamennyi közterülete megújul a Lugas utca, Budapesti körút és József Attila sugárút által határolt területen. Két kilométer csapadékvíz-csatorna épül, kicserélnek másfél kilométer vízvezetéket és ugyanennyi szennyvízcsatornát, korszerűsítenek négy kilométer közvilágítást. Kivágnak kétszázötven fát, megújul több mint kilencvenezer négyzetméternyi zöldfelület, alá öt kilométer hosszú öntözővezetéket fektetnek, a vizet fúrt kút biztosítja.

Játszóterek, közkertek

Az Olajbányász téren, a József Attila sugárút–Budapesti körút sarkán és a Csillag téren cserélik az összes régi víz- és szennyvízvezetéket. Az Olajbányász téren eltűnik a magasított gazos terület, helyette díszburkolatot és pihenőrészt alakítanak ki. Elbontanak harminc elavult játszóteret, helyükön pihenőparkok, parkolóhelyek létesülnek, valamennyi közösségi tér új burkolatot kap. Akadálymentesítik a Budapesti körúti orvosi rendelőt, a gyógyszertárat, a Bölcsőde és a Sás utcai óvodát, valamint a Sólyom utcai iskolát. Nagy játszótér készül a Zöldfa, a Csorba utcánál és a Záportónál, kis játszóhelyből tizenöt lesz.

Kisebb összegű tervezőmunka elvégzéséről már korábban döntöttek 28 millió forint értékben. A fejlesztésekre közbeszerzési pályázatot írt ki az önkormányzat, a nagy fejlesztés generálkivitelezőjéről a héten határozott a bíráló bizottság. Nyolc jelentkező közül választották ki a Sade Kft.-t, az ár döntött. A nyertes cég – amely korábban például a Szent István tér és a műemlék víztorony újjáépítésén dolgozott – 785 millió forintért, tehát a tervezettnél jóval alacsonyabb áron vállalta a felújítást. [namelink name="Nagy Sándor"] alpolgármester elmondta, több mint kétszázmilliót megspórol a város, de azt nem költhetik el másra. Ha kevesebb uniós pénzt használnak föl, legalább az önkormányzat önköltsége is csökken. A kivitelezővel néhány napon belül szerződést köt az önkormányzat.

– A terepmunka néhány hónapos csúszással kezdődik, de a határidő a régi maradt: idén december végéig akadálymentesítik a tarjáni közintézményeket, cserélik a közművezetékeket. A tarjániak először a kellemetlenséget, a bontást érzékelik majd – mondta az alpolgármester. Néhány héten belül útlezárásokra, járda- és térbontásokra, közműcserékre számíthatnak. Fákat csak ott vágnak ki, ahol az állapotuk szükségessé teszi, vagy veszélyeztetik a közművezetékeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!