Szeged és környéke

2010.12.14. 21:34

Ábrahám Gábor titka a szigor

Szeged - A matematikatanároknak adható egyik legrangosabb elismerést vehette át nemrégiben a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium pedagógusa, Ábrahám Gábor.

Timár Kriszta

Tízen vehették át idén az Ericsson-díjat, amelyet a legkiválóbb matematika és fizika szakos pedagógusoknak adományoz az Ericsson Magyarország. A cég így kíván hozzájárulni a magyar természettudományos alapképzés magas színvonalának fenntartásához, a nívó további emeléséhez. A 250 ezer forintos pénzdíjjal járó elismerést olyan, matematikát és/vagy fizikát oktató pedagógusok kaphatják meg, akik sokat tesznek tantárgyuk megszerettetéséért és a tehetséggondozásért.

A kitüntetettek között egy szegedi is volt: [namelink name="Ábrahám Gábor"]. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium matematikatanárát az iskola igazgatója, valamint egykori diákja és annak édesapja jelölte a díjra. Az ajánlás közel sem volt elegendő: a szakmai bizottság nagy súllyal veszi figyelembe a pályázathoz csatolt publikációs jegyzéket, a pedagógus szakmai előadásainak számát, valamint diákjai tantárgyi versenyeken elért eredményeit.

Ábrahám Gábor 19 éve tanít a Radnóti-gimnáziumban. Fotó: Karnok Csaba

Ábrahám Gábor 19 éve tanít a Radnóti-gimnáziumban.
Fotó: Karnok Csaba

A szegedi pedagógus hatalmas elismerésnek érzi, hogy jelölték, majd meg is kapta az Ericsson-díjat. – Egykori diákom édesapja, aki a jelölők egyike volt, matematikus. Azt hiszem, már az nagy szó, hogy kívülállóként úgy ítélte meg, érdemes vagyok erre – fogalmazott Ábrahám Gábor. – Hogy ennyi idősen átvehettem az egyik legrangosabb elismerést, amit matematikatanár kaphat, hatalmas öröm számomra.

A 43 éves pedagógus 1991 óta tanít a Radnótiban, egykori gimnáziumában. Tanítványai között van nemzetközi diákolimpiai bronzérmes, közép-európai diákolimpiai aranyérmes, aki azóta már Oxfordban tanul, illetve gyakorlatilag az összes országos versenyen álltak már dobogón olyanok, akiket ő készített fel. Az eredmények felsorolásához három oldalra volt szükség a pályázat benyújtásakor. S hogy milyen pedagógus az ország egyik legelismertebb matematikatanára? Saját bevallása szerint szigorú – az évek előrehaladtával ráadásul egyre inkább. – Ahhoz, hogy a diákokból ki lehessen hozni a legjobbat, uralkodnia kell egy egészséges szigornak – vallja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!