Szeged és környéke

2015.04.10. 22:26

Zöld robbanás a földeken

Csongrád megye - Óriási változás előtt áll az időjárás, a sok napsütésnek köszönhetően lassan eltűnik a víz a földekről és kizöldülnek a hektárok. Egyelőre még felemás képet mutat a határ.

Munkatársunktól

 Meleg lesz

A hétvégén Szegeden és környékén szélcsendes, derült időre és 20 fokos maximum-hőmérsékletre számíthatunk. Hétfőn elképzelhető, hogy gyenge záporok már lesznek, kisebb „visszahűlés" azonban csak kedden és szerdán várható. A nappali maximumok akkor 13-14 fok körül alakulnak, hajnalban fagyok már nem lesznek, 2-3 fokot mérhetünk. A szél is felerősödik. Csütörtöktől újra melegszik az idő, 18-19 fokra van kilátás – tájékoztatott Dohány Rita, az OMSZ Dél-magyarországi Regionális Központ meteorológusa.

– Eddig az időjárás nem volt alkalmas arra, hogy nekifogjunk a napraforgó vetésének, de most már el tudtuk kezdeni. Sikerült a répát is elvetni, emellett mindenütt a talajmunkák zajlanak. Az már látszik, hogy az őszi búza fele szép, a másik fele közepes, a talaj pedig vagy belvizes, vagy száraz a felső 5 centiben – jelentette a földekről [namelink name="Kurusa Tamás"], a Tisza–Maros Szög Agrár Zrt. termelésirányítója.

– Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 8 belvízvédelmi szakaszából 4-en még mindig szivattyúznak. 10 telep üzemel, közülük egy 24 órás üzemben. A szivattyúzásokkal főként Csongrád megyét, valamint Békés egy-egy részét mentesítik a víztől. Az időjárás egyre kedvezőbb, de még csütörtökön is mintegy 250 ezer köbméter vizet emeltek át a befogadókba a szivattyúk. Csongrád megyében jelenleg 9950 hektár van víz alatt. Elsőfokú készültség Eperjesen, Dócon, Hódmezővásárhelyen és Röszkén van – mondta [namelink name="Kozák Péter"] igazgató.

Zöld robbanás a földeken. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Míg a megyében látszanak a belvíz okozta károk, az országban vannak olyan területek – főleg a Tiszántúl északi felén –, ahol már 40 százalék alá csökkent a felső 20 centis talajréteg nedvességtartalma. Ezeken a tájakon például kifejezetten jól jönne az eső.

„Robbanásszerű növényfejlődés" várható az egyre melegebb idő miatt – ezt a kifejezést alkalmazta az Országos Meteorológiai Szolgálat, amikor arról tájékoztatott, az eddigi szinte télies időjárás után hogy tör ki hirtelen a tavasz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!