Szeged és környéke

2017.05.12. 14:47

A szén-dioxidot alakítják át tüzelőanyaggá

Szeged - A napfényt használják olyan kémiai reakcióra, amellyel a szén-dioxidot alakítják át tüzelőanyaggá a Szegedi Tudományegyetem szakemberei.

A [namelink name="Janáky Csaba"] vezette kutatócsoport a folyamatban döntő szerepet játszó fotoelektródok működésének optimalizálásához talált új módszert. Az intézmény közkapcsolati igazgatóságának közleménye szerint a szegedi, manchesteri és texasi kutatók eredményeit bemutató cikk a napokban jelent meg a Journal of the American Chemical Society című szakfolyóiratban.


A napfény mint megújuló energiaforrás felhasználásának és a szén-dioxid hasznos termékké alakításának környezetvédelmi és gazdasági jelentősége vitathatatlan – hangsúlyozta Janáky Csaba, az SZTE adjunktusa. Az MTA–SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoportot vezetője kutatásaikat magyarázva kifejtette, egy napelemet megvilágítva elektronlyukpárok keletkeznek, ezeket „kiszedve" áramot termelnek.


A szegedi tudósok által használt rendszerbe a napfény hatására létrejönnek ugyan az elektronlyukpárok, de azokat nem nyerik ki elektromos áram formájában, hanem egy kémiai reakcióhoz használják fel, szén-dioxid átalakítására valamilyen hasznos termékké. A kutatás célja olyan fotoelektródokat találni, amelyek a jelenlegieknél lényegesen jobb hatásfokkal végzik el ezt a folyamatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!