Szeged és környéke

2017.12.02. 10:29

Parkoló épül Tarjánban a barakképület helyén

Szeged - Lebontják jövőre Tarjánban a Szamos utcai tízemeletesek mögött ötven éve felhúzott és mára teljesen lepusztult, üresen álló barakképületet, amelynek a helyén parkolót alakítanak ki.

Szabó C. Szilárd

– Én 1970 óta élek a Hüvelyk utcában. Akkor húzták fel ide a barakképületet a Délép munkásainak, akik a Szamos utcai tízemeleteseket építették. Itt ettek és öltöztek át a munkások – mondta [namelink name="Bódi Gyula"]. A 77 éves férfi elmondta, utána a barakképület működött óvodaként és a Csongor téri általános iskola kihelyezett tagozataként is. Az idős férfi hallott arról, hogy lebontják az épületet, és parkolót építenek a helyére, amire nagy szükség van, mert rengeteg az autó a környéken.


 – Már évek óta üresen áll – mutatott két idős nő a barakképületre. Elmondták, korábban szociális célokat is szolgált, és – ahogy fogalmaztak – kóborló gyerekek használták.


Mára teljesen kipakoltak az épületből, csak egy kék zászló jelzi az ablakban, hogy egykoron itt volt a Magyar Szociáldemokrata Párt irodája is. Tegnap az épület hátsó részén, az egyik beugróban találtunk egy sátorlapokból, takarókból kialakított hajléktalanodút is, amelyet gondosan takarnak a gondozatlan bokrok és fák.

 Eljárt felette az idő. A nyolcvanas években óvoda és iskola is működött a tarjáni barakképületben. Fotó: Frank Yvette

Eljárt felette az idő. A nyolcvanas években óvoda és iskola is működött a tarjáni barakképületben.

Fotó: Frank Yvette

[namelink name="Nagy Sándor"] városfejlesztési alpolgármester a csütörtöki közmeghallgatáson beszélt arról, hogy a Zöldváros-projektben – amelyben összesen közel hárommilliárd forintból fejlesztik az újszegedi ligetet, Odesszát és Tarjánt – a közbeszerzési eljárás végén tartanak, és jövőre kezdődnek a munkák.


2018-ban a József Attila sugárút, Budapesti körút, Szilléri sugárút és Debreceni utca által határolt területen indulnak az összességében 990 millió forint értékű fejlesztések, ami három önkormányzati képviselő – [namelink name="Mészáros Tamás"], [namelink name="Kothencz János"] és Nagy Sándor – körzetét is érinti.


A felújításkor a fenti parkolón kívül például a Retek utca–Tarján szélénél a játszóteret nagyobbaknak való játékokkal, kültéri edzőteremmel bővítik. A Hóbiárt basa utcánál is megmarad a játszótér a lakosság kérésére, de lepkekerttel fejlesztik – növényekkel, amik vonzzák a lepkéket –, és biztonságosabbá teszik. Korszerűsítik a Debreceni utcai sportpályát és játszóteret is, a József Attila sugárút és Budapesti körút sarkán lévő kis térből pedig pihenőhelyet alakítanak ki, így válik az a rész Tarján kapujává. A Retek utcai ABC mellett pedig új kispiacot hoznak létre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!