Szeged és környéke

2019.01.04. 10:57

Cél a prevenció - Összefogtak a háziorvosok: megalakították a Marosmenti Praxisközösséget

Csongrád megye - Öt Csongrád megyei település hét háziorvosa fogott össze és alakította meg a Marosmenti Praxisközösséget. A Tiszaszigethez közeli települések háziorvosai egészségügyi szakemberekkel együttműködve kétéves prevenciós rendelésbe kezdenek.

Hajó Edina

Egy Európai Uniós pályázatnak köszönhetően tavaly több mint 50 praxisközösség jött létre Magyarországon, amelyekben egymáshoz közeli települések egészségügyi szakemberei fognak össze, és látják el együtt területüket.


Lapunkban is beszámoltunk a homokhátsági szövetségről (2018. október 2.: Praxisközösség alakult a Homokhátságon), amelyben Mórahalom, Ruzsa és Zákányszék is működtet ilyet. Idén januárban alakult meg a Marosmenti Praxisközösség. A Tiszaszigeti Önkormányzat által vezetett projektben öt település: Deszk, Kübekháza, Szőreg, Tiszasziget, Újszentiván hét háziorvosi praxisa vesz részt. Legfőbb céljuk, hogy nagyobb hangsúlyt fektessenek a betegségek megelőzésére, az egészségmegőrzés területén pedig új szolgáltatásokat nyújtsanak. Ebben a védőnők, ápolók, háziorvosok mellett az új szereplők – a gyógytornász, a dietetikus és az egészségfelelős – olyan pluszszolgáltatásokat nyújtanak, amelyek jelenleg helyben nem érhetők el.

A tiszaszigeti rendelő, illetve az ott dolgozó háziorvos is bekapcsolódott a praxisközösségbe. Fotó: Karnok Csaba

A tiszaszigeti rendelő, illetve az ott dolgozó háziorvos is bekapcsolódott a praxisközösségbe. Fotó: Karnok Csaba

A projekt szakmai vezetője a tiszaszigeti háziorvos, Mohos András, akitől megtudtuk, ez a napi munkától elkülönülten zajlik. Először egy egészségiállapot-felmérő kérdőívet töltenek ki a páciensek az ápolónő segítségével, majd ennek eredménye alapján prevenciós rendelésen beszélik meg a beteggel, mi a teendője. – A területen élők jelentős részén részletes állapotfelmérést végzünk. Ez alapján például, ha kiderül, hogy elhízott a beteg, fogynia kellene, és ő vállalja, akkor el tud menni dietetikushoz vagy tornázni. Mi végigkísérjük az útját, meghatározott időközönként pedig ellenőrizzük – magyarázta a háziorvos. A prevenciós rendelésen a páciensek személyre szabott ellátási tervet kapnak, a folyamatosan háziorvosi gondozásban lévők pedig célzott többletszolgáltatásokban részesülnek. Ezek közé tartoznak a táplálkozással kapcsolatos kórállapotok, illetve a cukorbetegség átfogó gondozása, gyógytorna és a baba-mama klubok is. 


A projekt szakmai vezetője hozzáfűzte, elsősorban olyan betegségekre fókuszálnak, amelyek gyakoriak és jelentősek: ilyenek például a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek. Idetartoznak még a mozgásszervi, a légzőszervi megbetegedések és a cukorbetegség, valamint az elhízás és a mentális problémák, a káros szenvedélyek, dohányzás, alkohol. 

Szalma Zsolt rendszeresen sportol, egészségesnek mondja magát, magas vérnyomása miatt viszont rendszeresen jár orvosához, Mohos Andráshoz, az új praxisszövetség szakmai vezetőjéhez. Fotó: Karnok Csaba

Szalma Zsolt rendszeresen sportol, egészségesnek mondja magát, magas vérnyomása miatt viszont rendszeresen jár orvosához, Mohos Andráshoz, az új praxisszövetség szakmai vezetőjéhez.

Fotó: Karnok Csaba

Mohos András elmondta, az ő praxisában az első kettő, vagyis a szív- és érrendszeri, valamint az onkológiai betegségek vezetnek. Ugyanakkor sokan járnak hozzá magas vérnyomással, köztük Szalma Zsolt is, akit nyár óta kezel a tiszaszigeti háziorvos ezzel a problémával. Mohos doktor úgy fogalmazott, a férfi pont a program célcsoportjába tartozik. – A páciens jó karban lévő 45 éves férfi, aki egészségesnek mondja magát, ritkán jár orvoshoz, így könnyen kiesik a látókörünkből. Elsősorban ezt a korosztályt szeretnénk megszólítani, ám mindenki, még a gyerekek számára is nyitottak vagyunk – magyarázta az orvos. A férfi egészségtudatos, sportol, mégis kiderült, hogy magas a vérnyomása, így most havonta jár háziorvosához. – Odafigyelek magamra, rendszeresen sportolok, hiszen haladok előre a korral. Ez a program hasznos lesz mindenkinek, hiszen felhívja a figyelmet az apróbb problémákra – magyarázta a páciens. 


– Legfőbb célunk az, hogy a betegek helyben, célzott ellátást kapjanak, és szükség esetén megfelelő ellátóhelyre irányítsuk őket – fűzte hozzá Mohos András. A szokásos háziorvosi struktúra nem sérül, minden beteg a saját orvosához járhat, akiknek szakemberek segítik a munkáját. A Marosmenti Praxisközösség a következő két évben modellprogramként működik majd, a szolgáltatás 16 ezer embert érint.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!