Szentes és környéke

2007.01.17. 15:19

Áprilisra befejeződhet a szentesi templom felújítása

Január végére be kellene fejeződnie a szentesi református nagytemplom teljes felújításának, a módosított szerződés szerint. A kivitelező cég vezetője azt közölte lapunkkal: csak áprilisra tudnak végezni a munkákkal.

Balázsi Irén

Lassan minden cserép felkerül a szentesi református nagytemplom tetejére. Fotó: Tésik AttilaÉvekkel ezelőtt elkezdődött a szentesi református nagytemplom renoválása. Az egyházközség rendelkezésére álló anyagiak akkor arra voltak elegendők, hogy a tetőszerkezet egynegyed részét kijavíttassák, és arra részre új cserepeket rakassanak. Az önkormányzattal közösen benyújtott pályázattal azonban – mint beszámoltunk róla – egymilliárd forintnyi összeget nyert a református egyház részben a főtéri nagytemplom teljes felújítására. A közbeszerzési eljárás során a kecskeméti székhelyű Polydom Zrt. kapta meg a kivitelezés jogát. Az eredeti megállapodás szerint 2006-ban már végezniük kellett volna az építőknek a tatarozással. De különböző okok miatt nem sikerült tartani a határidőt, ezért módosították a szerződést. Ennek értelmében 2007 januárjában be kellene fejeződnie a több mint háromszázmillió forintos beruházásnak.

A helybeliek azonban azért aggódtak, hogy a téli hónapokban eláztatja a csapadék az éppen nyitott tetőszerkezetet. Kovách Péter lelkipásztor úgy fogalmazott: az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy eddig az időjárás kedvező volt, így nem akadályozta a munkát. A templom teteje lassan elkészül, az utolsó cserepek is helyükre kerülnek. Kívül a homlokzat vakolása is jórészt már befejeződött. Az épületen belül is ilyen munkálatokat végeznek, és a boltozat felújítása is elkezdődik hamarosan.
Lapunk kérdésére azt válaszolta a lelkész: a beruházás eddig mintegy ötven százalékig készült el. Arról nem tudott nyilatkozni, hogy január végéhez képest mennyit csúszik a kivitelező cég.

A Polydom Zrt. vezérigazgatója lapunkkal azt közölte: áprilisban átadják a kívül-belül teljesen felújított református nagytemplomot. Dr. Nagy Tibor a késedelem okaként említette, hogy az épület boltozata rendkívül rossz állapotban van. Ez azonban csak nemrégiben derült ki, amikor leverték a régi vakolatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!