Szentes és környéke

2007.01.16. 15:19

Megegyeztek az ügyeletről Szentesen

Sikeresen zárta az évek óta tartó tárgyalássorozatot a városi és a községi háziorvosokkal Szűcs Lajos szentesi alpolgármester. Minden doktor aláírta a szerződést arról, hogy vállal ügyeletet a mentőállomásnál lévő rendelőben éjszaka, a hét végén és ünnepnapokon. Ezeknek a díja megegyezik a délutáni orvosi ügyelet tarifájával: bruttó 1600 forint óránként.

Balázsi Irén

A nagymágocsi dr. Chappon Tibor reménykedik abban, hogy emelik majd az ügyeleti díjat. Fotó: Vidovics FerencKorábban a szentesi háziorvosoknak az Országos Mentőszolgálattal volt szerződésük, mert az önkormányzat a mentőkkel kötött megállapodást az ügyeleti rendszer működtetésére. A szentesi doktorok azt vállalták, hogy délután 3-tól látják el a betegeket este 7 óráig. A város környéki községekben praktizáló kollégáik viszont nehezményezték – mint erről többször beszámoltunk lapunkban –, hogy éjszakánként, hét végén és ünnepnapokon is nekik kell ügyelniük. Szűcs Lajos szentesi alpolgármester megelégedéssel nyugtázta érdeklődésünkre, hogy sikerült lezárni a mintegy két éve tartó tárgyalássorozatot. A kistérségi társulással mind a városi, mind a községi háziorvosok aláírták a szerződést.

Elmondása szerint azért sikerült megegyezni, mert a betegek érdekében mindenki engedett. Az ügyeleti rendet azonban továbbra is a mentőszolgálat osztja be. Az lényeges szempont, hogy a kistérségi társulás plusztámogatást kaphat, ha az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál változik a finanszírozás. Az alpolgármester tájékoztatása szerint jelenleg egységesen bruttó 1600 forint a díj óránként a délutáni és az éjszakai ügyeletért.

A nagymágocsi dr. Chappon Tibor nagy fegyverténynek nevezte érdeklődésünkre a megegyezést, miszerint a városi kollégáik is vállalnak éjszakai ügyeletet. Szerinte a gyakorlatban derül majd ki, hogyan működik a rendszer. Az óradíjat viszont alacsonynak tartja. Jó lenne, ha az itteni háziorvosoknak legalább 2 ezer forintot adnának.

A szentesi háziorvosok úgynevezett kollegiális vezetője dr. Vig István – aki megértette a községi kollégái problémáit, és eddig is vállalt éjszakai ügyeletet, ellenben néhány kistelepülési doktor támadási stílusát még most is kifogásolja – elmondta: ők a kistérségi társulással kötöttek szerződést az ügyeleti ellátásra, s az Országos Mentőszolgálat közreműködőként játszik szerepet a jövőben. A megállapodás alapján vállalták a szentesi háziorvosok, hogy éjszaka is ügyelnek, nem csak délutánonként látják el a betegeket. Nekik egyébként az volt korábban a gondjuk, hogy az önkormányzat a mentőszolgálattal működtette a rendszert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!