Színes hírek

2007.01.31. 15:19

Asztmát okoz a számítógép?

A dán kutatók arra gyanakszanak, hogy a már ismert asztma-okozók mellett most már egy újabb is feltűnt, és ez nem más, mint a számítógép.

Annak ellenére, hogy a régóta ismert por- és állatallergiákra már komoly ellenszerek léteznek, az utóbbi húsz évben szinte megkétszereződött Dániában az asztmások és allergiások száma.

Ez a tény keltette fel az egyik koppenhágai klinika orvosainak gyanúját: ők úgy vélik, másutt kell keresni a dolog magyarázatát. A kutatók szerint az asztma új kiváltói elsősorban a vegyi mérgek lehetnek - például a ftalát, amely igazoltan rossz hatással van az emberi szervezetre.

Ráadásul a ftalátot minden háztartásban megtalálni, hiszen ezt olyan elektronikai cikkek gyártásánál használják, mint a számítógép vagy a tévé. Az elmélet igazolása ezután következik: a dán kutatók már elindították azt a projektet, amelynek során mintegy 60 ezer háztartás lakóit fogják szemmel tartani. A program a becslések szerint 2014-ig tart.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!