Színes hírek

2007.01.18. 15:19

Előre állították a Végítélet Órát

Szerdán két perccel közelebb állították az éjfélhez a Végítélet Órát, ami azt jelenti, hogy nőtt egy atomkatasztrófa veszélye. Az ügyben megszólalt korunk egyik legelismertebb tudósa, Stephen Hawking is, aki szerint a klímaváltozás legalább akkora veszélyt jelent, mint a nemzetközi terrorizmus vagy egy atomháború.

Már csak öt percre vagyunk az Armageddontól - legalábbis a Végítélet Órát kezelő tudósok szerint, akik szerdán két perccel közelebb tolták a mutatókat az éjfélhez.

Az eseményen megjelent Stephen Hawking professzor kifejtette: a globális felmelegedés és a nukleáris fegyverek terjedése egyforma veszélyt jelentenek az emberiség jövőjére, ezért közösen kell fellépni ellenük.

"Hiroshima és Nagaszaki bombázása óta nem használtak atombombát a háborúkban, bár az emberiség nem egyszer szorongatóan közel került hozzá. Most, a második nukleáris korszak küszöbén és egy példátlan klímaváltozás idején, a tudósoknak különleges felelősségük van a nagyközönség tájékoztatásában és a politikusoknak nyújtott tanácsadásban" - fejtegette a Cambridge-i Egyetem tanára.

"Hatalmas a veszélye annak, ha a kormányok és a társadalom nem tesz meg azonnal mindent az elavult atomfegyverek megsemmisítésére és a további klímaváltozás megállítására" - tette hozzá Stephen Hawking, aki szerint figyelmeztetniük kell mindenkit, hogy milyen hatalmas szükségtelen kockázatot vállalva éljük mindennapjainkat.

A Végítélet Óra 1947, az atomkorszak hajnala óta mutatja, hogy a tudósok szerint mekkora egy atomkatasztrófa valószínűsége. Az órát 2002-ben állították hét perccel éjfél elé, ám szerda délután tulajdonképpen hivatalosan is megerősítették azt, amit a legtöbben már a csontjaikban éreznek évek óta: a helyzet sokkal rosszabb lett.

Az órát először 23 óra 53 percre állították - pontosan oda, ahol 2002 óta áll. Az Atomtudósok Közlönye szerint a világ eddig 1953-ban volt a legközelebb egy atomkatasztrófához, ekkor a mutatókat 23 óra 58 percre állították, miután az Egyesült Államok és a Szovjetunió kilenc hónapon belül végzett kísérleteket a hidrogénbombával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!