Színes hírek

2007.01.13. 15:19

Nehéz lesz feleséget találni Kínában 2020 után

Kínában 2020-ban 30 millióval több férfi lesz házasodási korban, mint nő. Ez nehézzé teszi a párválasztást, és szociális feszültségeket okoz - mutatott rá egy kínai tanulmány.

Az Állami Népesedési és Családtervezési Tanács által kiadott dokumentum adatai szerint 2005-ben 118 fiúra csak 100 lány születése jutott, pedig 2000-ben még csak 110 a 100-hoz volt ez az arány.

Kína déli részén, Hainan és Guandong tartományokban még kevésbé kiegyensúlyozott a nemek megoszlása: 130 újszülött fiú jut 100 lányra.

A probléma gyökere a kormány családonként egy gyermeket engedélyező politikája, valamint a fiúgyermekek tradicionális előnyben részesítése. Utóbbi jelenség oka, hogy - különösen a vidéki tartományokban - a szülők abban reménykednek, hogy fiuk majd gondoskodik róluk idős korukban.

A tanulmány szerzői szerint a nemek természetes aránya felborulásának oka, hogy sok olyan terhességet szakítanak meg, amelyben lány születne. Emellett valószínűleg sok esetben egyszerűen eltitkolják a lányok születését.

A dokumentum prognózisa szerint a jelenség oda vezet, hogy 2020-ra 30 millió házasodási korba jutó kínai férfi nem talál majd feleséget. Ez különösen az alacsony jövedelmű és képzetlen férfiakat sújtja majd, ami szociális feszültség forrása lesz.

A jelentés úgy számol, 2033-ra Kína jelenlegi 1,3 milliárdos lakossága 200 millió fővel gyarapodik majd, és jelentősen növekszik a 60 évnél idősebbek aránya, amely eléri majd a 30 százalékot.

A szerzők sürgetik a szociális- és nyugdíjrendszer megerősítését, akárcsak az egészségügyet és a családtervezést. Szükségesnek tartanák egy kampány indítását is, hogy erősítsék a lánygyermekek elfogadottságát.

Az egygyermekes politika egyébként magukat az egykéket is sújtja, hiszen egyedül kell majd eltartaniuk két szülőjüket és négy nagyszülőjüket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!