Történetek

2007.01.04. 15:19

Podmaniczky Szilárd: A hegy

"A hegyről kilátás nyílik a külföldi országok felé éppúgy, mint saját távoli hegyeink irányába. Egy részét örökzöld növényekkel telepítik be, más részét különleges dísznövényekkel, amelyeket eddig csak elzárva, botanikus keretekben láthattak."

Azt beszélik errefelé, hogy a város határába két év múlva egy gazdag külföldi és magyar vállalkozó közösen hegyet fog építeni. Állítólag van olyan, aki már a terveket is látta.

A hegy nem lesz túl magas, de az ötszáz méteres magasságot el fogja érni, talán néhány méterrel túl is szalad rajta. Hatalmas területet fognak kövekkel, majd földdel elborítani, majd ismét kövekkel, és így tovább, magasodik a hegy. A tetejére természetes antennát állítanak, de hogy mit fog sugározni, azt nem tudni.

A hegyről kilátás nyílik a külföldi országok felé éppúgy, mint saját távoli hegyeink irányába. Egy részét örökzöld növényekkel telepítik be, más részét különleges dísznövényekkel, amelyeket eddig csak elzárva, botanikus keretekben láthattak.

A hegyen külön útrendszer vezeti majd a sétálókat, hálózata a legkülönbözőbb igényű turistákat is kielégít majd. Rengeteg pihenő, étterem és büfé, múzeumok, kiállítóhelyek kapnak helyet, ahol hazai és külföldi művészek szórakoztatják az embereket.

A hegynek három patakja lesz, körülbelül egyforma szélességűek. Az egyik nagyon lassú folyású lesz, ebben tavasztól őszig előmelegített víz csörgedezik, csekély mélysége és tisztasága miatt alkalmas lesz fürdőzésre. A másik patak már kissé gyorsabb lesz, tele mindenféle fajú halakkal, itt horgászok és búvárok élhetik ki szenvedélyeiket. A harmadik patak pedig eszelősen gyors lesz. Itt azok raftingolhatnak, vagy éppen fürdőzhetnek, akik szeretnék kockára tenni az életüket, vagy épp csak megemelni adrenalinjukat.

A hegynek külön madárvilága lesz, melynek betelepítéséről szakemberek gondoskodnak. Az emlősök közül kizárólag az emberre nem veszélyes fajok kerülnek kitelepítésre, illetve a hegy állatkertjében már „vadállatok” is helyet kapnak.

A hegy kiképzése során ügyelnek arra, hogy a belsejében megfelelő barlangrendszert is kidolgozzanak, ahol belső tavakon lehet majd csónakázni. Lesz egy hatalmas koncertterem, ahol nem székekről, hanem pezsgőfürdőből élvezhetők a klasszikusok.

Tervek szerint számos éjszakai mulató is helyet kap, minden korosztálynak és igénynek elkülönítve. Így tehát lesz csöndes bárzenére hangolt meghitt szeparé, másutt hangszigetelt falakkal elzárt dühöngő, ahová kizárólag önként aláírt nyilatkozat után lehet belépni. És természetesen lesznek olyan bárok, ahol minden vendég igényét kielégítik.

Télire sí- és szánkópályákat alakítanak ki hagyományos felvonókkal. A hegy éjszakai megvilágítása különös élmény nyújt majd a környékbeli települések lakóinak, hiszen eddig soha nem látott hangulatos fénypompában úszik majd az égbolt. A lélektani tervezők szerint sokakban kelti majd azt az érzetet, hogy beköszöntött az űrkorszak.

A hegyet valószínűleg elkerítik és csak egy minimális belépti díj ellenében váltható órás, napi vagy hetijegy. Ez utóbbi természetesen azoknak szól, akik hosszabb időt akarnak tölteni a hegy szállodáiban, ahonnan a keletre és nyugatra tájolt erkélyekről bámulatos kilátás nyílik napkeltére és napnyugtára.

A hegy az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb beruházása, amely a pénzügyi, befektetői megfontolások mellett sokkal komfortosabbá teheti az életünket. Az előzetes tervekben egyelőre egy fehér folt látszik, ez a hegy neve. Állítólag hamarosan pályázatot írnak ki, a nyertes és családja egy életre szóló belépőt kap ajándékba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!